La infanta Cristina aportarà, en

la fase de qüestions prèvies del cas Nóos, una sentència de l'Audiència de Biscaia que, en un cas similar al seu, va exculpar una persona acusada únicament per l'acusació popular. De forma paral·lela, l'advocat Jaime Campaner,

defensor d'un altre dels acusats en el cas Nóos, sosté que tant la doctrina Botín com la seva contrària, la doctrina Atutxa, afavoreixen l'exculpació del seu representat i de la germana del Rei.

Els advocats de la Infanta van anunciar que el primer dia de la vista oral, la data d'inici de la qual se sabrà previsiblement demà, demanaran a la secció primera de l'Audiència que sobresegui la causa per a la seva representada en aplicació de la doctrina Botín. El Tribunal Suprem va establir el ???? que l'acusació popular no estava legitimada per demanar la condemna d'una persona en solitari i sense que Fiscalia o acusacions particulars formulessin acusació. Gràcies a aquesta interpretació de la Llei d'Enjudiciament

Criminal, el mort banquer Emilio Botín va evitar anar a judici.

El precedent al·legat

Els defensors de l'exduquessa de Palma argumenten que en el cas Nóos, Hisenda, representada per l'Advocacia de l'Estat i l'acusació particular, i la Fiscalia Anticorrupció demanen l'exculpació de la seva representada, a la qual l'acusació popular Manos Limpias imputa dos delictes fiscals com a cooperadora del seu marit Iñaki Urdangarin.

La tesi és que, en aplicació de

la doctrina Botín, Cristina de Borbó ha de ser exculpada automàticament sense arribar a judici. El precedent que es va a aportar és una sentència dictada per l'Audiència de Biscaia al març del ????.

Es tracta d'un supòsit on l'acusació particular, la diputació de Biscaia, i el fiscal no acusaven una determinada persona per delicte fiscal, imputació que sí va fer una acusació popular constituïda per dos particulars.

La postura del tribunal va ser treure de la banqueta aquesta persona, en entendre que els dos particulars no eren part directament ofesa o perjudicada pel delicte contra la hisenda pública pel qual només ells formulaven acusació i, en conseqüència, no estaven legitimats per a això.

El jutge Castro, en contra

El jutge Castro, instructor del cas Nóos, es va pronunciar en contra de l'aplicació de la doctrina Botín en entendre que Manos Limpias si està legitimada per acusar en solitari Cristina de Borbó perquè Hisenda i Fiscalia imputen el mateix delicte a altres acusats, Iñaki Urdangarin i Diego Torres. A més, opina el jutge del cas Nóos, tots els espanyols són directament perjudicats pels esmentats fraus tributaris.

D'altra banda, Jaime Campaner,

que al costat de Carlos Echavarri, defensa Salvador Trinxet, un exassessor d'Iñaki Urdangarin al qual únicament Manos Limpias acusa de blanqueig de capitals, manté que la doctrina Atutxa també beneficia el seu client i la Infanta.

El Suprem va legitimar el ???? una acusació popular per a acusar en solitari l'exdirigent del PNB Juan María Atutxa, al qual la Fiscalia no acusava i tampoc hi havia acusació particular.