Un condemnat per maltractament animal ha ingressat a presó per primera vegada a Espanya, després que la jutgessa del penal 8 de Palma rebutgés suspendre els 8 mesos de reclusió que li van ser imposats per matar a pals un cavall de curses.

Segons han informat fonts judicials, aquest home, que al desembre de 2012 va apallissar fins a la mort al cavall Sorky després d'un mal resultat en una cursa de trot a Manacor, va ingressar voluntàriament en el centre penitenciari de Palma fa uns dies.

El condemnat va presentar un recurs de reforma contra la denegació de la suspensió de la pena o la seva substitució per treballs comunitaris.

En ell sol·licitava que s'ajornés el seu empresonament fins que es resolgués el recurs, però la jutge que el va enviar a la presó va denegar aquesta mesura i va ordenar l'execució de l'acte de reclusió.

La jutge encara no ha resolt el recurs de reforma contra la interlocutòria en què va ordenar l'empresonament del maltractador, a qui encara li quedarà la possibilitat, si es rebutja novament la seva sol·licitud, de recórrer en apel·lació davant l'Audiència de Palma.

La magistrada va assegurar quan va decretar presó per al propietari del cavall apallissat que en aquest cas no hi ha el més mínim dubte que l'acusat va emprar una inusitada violència sobre l'animal, causant-li la mort al colpejar-lo brutalment i fent-lo patir.

Va recordar que la sentència, dictada després que l'acusat admetés els fets, negava expressament que concorri cap circumstància modificativa de la responsabilitat criminal, de manera que "no va existir arravatament algun" i "menys encara amor algun per l'animal", com va argumentar la defensa per demanar la suspensió de la pena.

Atès que la mort del cavall es va produir per ser colpejat repetidament amb un pal de fusta al cap, la magistrada ha considerat "evident" que l'home va menysprear la vida del cavall, "només perquè es va enfadar per la mala carrera de Sorky".

Segons la jutgessa, és sabut que la mort a pals és una de les més angoixants i encara més ho és si no és immediata sinó produir agonia, pel que qualificava la forma de matar el cavall com "un mètode brutal com pocs existeixen".

"La mort atroç d'aquest cavall de carreres en la seva pròpia quadra de l'hipòdrom és una aberració al segle XXI", que va generar una legítima indignació en la ciutadania mallorquina, va assegurar la jutgessa, per a qui l'execució de la pena ha de ponderar en aquest cas no només la reinserció social del delinqüent, sinó també l'efectivitat, "respectar el fallat i ser enèrgic".

La jutge va argumentar que, en un cas de maltractament d'animals com aquest, que ha sensibilitzat de manera indiscutible a l'opinió pública, la suspensió del compliment de la pena podia convertir-se en un missatge "antipedagògic".

La magistrada concloïa que substituir la pena de presó per treballs en benefici de la comunitat "seria garantir de manera absurda, il·lògica i contraproduent un benefici que li eviti la pena de presó imposada en ferm i amb la seva expressa conformitat".