El líder de Podem, Pablo Iglesias, va assegurar que es troba «en plena forma», que sí s'imagina sent investit president del Govern amb el suport del PSOE i altres forces polítiques, i no va descartar fins i tot acords amb Ciutadans, amb qui admet que podria entendre's en algunes coses. Iglesias va comparèixer per presentar el Consell Internacional d'Economia, un comitè d'experts que assessora Podem en el seu programa econòmic. Un acte en el qual va concretar que Podem calcula que uns 7,8 milions de persones podrien beneficiar-se del pla de rendes que proposarà en el seu programa econòmic, que tindria un cost de 15.158.000 euros, i que inclou una renda garantida de 600 euros per a llars sense ingressos i un complement per a les que no arribin a 900 euros. El secretari general de Podem va respondre als que parlen del seu cansament després del debat televisat que va mantenir amb el president de Ciutadans, Albert Rivera, i va emfatitzar que se sent «en plena forma». efe/ddg madrid

El president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, va afirmar a Madrid que no li agraden les «divisions a Europa», que és un continent «sòlid i unificat en la seva diversitat», i va afegir que Espanya «no és un conjunt de divisions o compartiments, sinó un conjunt coherent». «Hem d'intentar respectar les nacions que han de seguir estant unides al seu interior», va destacar Juncker després de rebre de mans del president del Govern, Mariano Rajoy, el Premi Nova Economia Fòrum 2015 i sense esmentar en cap moment Catalunya.

Per part seva, Rajoy va defensar davant Juncker les reformes econòmiques que ha impulsat a Espanya i, per això, va comparar l'aposta del guardonat per l'impuls de l'economia europea amb la que ha fet el Govern espanyol durant la legislatura. Va afegir que una de les principals qualitats de Juncker és la seva habilitat per «humanitzar» les respostes a la crisi, considerant que això és el que ha fet també l'Executiu a Espanya.

Hores més tard, el cap de l'Executiu va confiar que a Espanya no passi com a Portugal -on un tripartit d'esquerres podria assumir el Govern-, encara que va dir que no té «ni el més mínim dubte» que el PSOE «s'aliarà amb qualsevol amb tal que no governi la llista més votada».

En declaracions als periodistes en arribar al Congrés del PPE, Rajoy es va referir així a la possibilitat que els socialistes governin a Portugal amb el suport de comunistes i del bloc d'esquerres, tot i que els conservadors de Pedro Passos Coelho van ser el partit més votat en les eleccions amb sis punts de diferència sobre el Partit Socialista. «Aquestes coses sempre acaben malament i d'aquestes coses sempre cal aprendre i prendre bona nota», va explicar el president del Govern després de recordar que encara no se sap «exactament» què passarà a Portugal.

Rajoy va confiar que «això no succeeixi a Espanya» i que, després de les eleccions del 20 de desembre, pugui governar la força política més votada, perquè «és el que sempre ha passat» i és «el més democràtic».

«Encara que tenint en compte les coses que s'escolten per aquí, doncs ja veurem», va postil·lar el cap de l'Executiu, qui, després de ser preguntat per si el líder del PSOE, Pedro Sánchez, podria intentar governar així, va respondre que «no en tinc ni el més mínim dubte».