Els líders conservadors europeus van erigir el president del Govern, Mariano Rajoy, com l'artífex de la recuperació econòmica i com la garantia d'èxit i progrés que necessita Espanya després de les eleccions generals del 20 de desembre. Aquests dirigents, entre ells la cancellera alemanya, Angela Merkel, van desfilar pel congrés del Partit Popular Europeu (PPE) per posar en valor, un a un, la gestió de Rajoy i donar-li suport a menys de dos mesos de la cita amb les urnes.

Rajoy, per part seva, es va mostrar convençut que repetirà al capdavant del Govern i va apel·lar a l'estabilitat que atorguen els partits que integren el PPE davant de les receptes socialistes, que només porten, va dir, a «números vermells, dèficits perpetus, recessió i atur».

Els partits del PPE no són «refresc de moda ni febre d'un dia», va advertir el president del Govern, que d'altra banda va insistir que l'ocupació i l'estat de benestar són «patrimoni» dels populars i no dels socialistes. «Per això estem en política i per això hi continuarem en el futur», va afirmar Rajoy, que en abandonar la seu d'aquest conclave va admetre que el «reconforta molt» que els dirigents europeus hagin reconegut «l'esforç realitzat pels espanyols al llarg d'aquests anys».

I és que abans de la clausura, Rajoy va escoltar els afalacs a la seva gestió per part de tots els dirigents que van intervenir, molts dels quals, com el líder dels Republicans francesos, Nicolas Sarkozy, els presidents del Consell i la Comissió Europea, Donald Tusk i Jean Claude Juncker, o el primer ministre irlandès, Edna Kenny, van cridar «visques» per al president espanyol.

Merkel, per part seva, va traslladar a Rajoy i al PP el seu agraïment per haver «agafat el toro per les banyes» amb mesures difícils per aconseguir que Espanya torni al creixement, i li va desitjar el millor de cara a les eleccions. La cancellera alemanya va destacar l'eficàcia de la gestió de Rajoy per superar el dur cop que va assestar «a tots» la crisi financera el 2009 i el «llegat que va haver d'assumir» quan va arribar al Govern el 2011. Per això va celebrar que ara la situació a Espanya sigui «diferent».

La crisi migratòria

La gestió espanyola i les lloes a Mariano Rajoy no van ser els únics assumptes que es van escoltar en el plenari, on va estar també molt present la crisi migratòria i la política d'asil europea. El discurs més dur va ser el del primer ministre hongarès, Viktor Orban, que va demanar una resposta clara i ferma de la UE i un pla d'acció davant «el perill» provocat per la crisi de refugiats, que va qualificar de «procés descontrolat i desregularitzat».