Un informe definitiu de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) de l'Agència Tributària dirigit al jutge José de la Mata, que instrueix el cas Gürtel, destapa que el PP de Catalunya, Madrid i Castella i Lleó va assumir 80.453,08 € de despeses en B del XVII congrés del partit a la Comunitat Valenciana -segons informava ahir la Cadena Ser- que, el novembre de 2004, va escollir Francisco Camps com a president de la formació a València.

L'informe que acaba de rebre el jutge analitza de manera detallada els comptes d'Orange Market, la societat valenciana de la trama dirigida per Álvaro Pérez «El Bigotes». El document conclou que la federació valenciana del PP només va pagar amb factura de 47.492,40 € dels 258.000 que va costar el congrés organitzat per la Gürtel. La resta -segons l'informe- es va paga amb diner negre i 80.453,08 euros els van cobrir tres de les organitzacions territorials amb més militants d'Espanya.

La revelació de l'ONIF confirma una denúncia reiterada en diferents tribunals per l'extresorer Luis Bárcenas, qui ha declarat que la caixa B manejada per ell mateix i Álvaro Lapuerta a la seu del PP situada al carrer Gènova de Madrid era un model que es va estendre a les diferents organitzacions regionals del partit. D'acord amb el mateix informe de l'ONIF revelat per la Ser, també s'aprofundeix en una altra sospita dels investigadors apuntada per la UDEF de la Policia Nacional: el PP i la Gürtel actuaven de manera «simbiòtica» i no de manera aïllada en alguna federació regional de la formació conservadora.

La investigació

Aquest informe de l'ONIF s'uneix a altres d'elaborats pel mateix departament d'elit de l'Agència Tributària, de la UDEF de la Policia Nacional i de la Intervenció General de l'Estat, que -d'acord amb les mateixes informacions- coincideixen a l'hora d'apuntalar les pràctiques de finançament irregular del Partit Popular.

La Cadena Ser ahir també avançava un altre informe de la IGAE, segons el qual el Partit Popular de Boadilla va carregar a l'empresa pública municipal del Sòl i l'Habitatge despeses del partit, com ara la compra de megàfons utilitzats en una manifestació contra el Govern de Zapatero per protestar per l'excarceració de l'etarra de Juana Chaos, el 2007, o la inauguració i l'adaptació de la seu del partit el 2006, per 23.344,46 euros.