l'accident al municipi de Puisseguin, al sud-oest de França.Metges treballaven amb el suport d'helicòpters a prop del lloc de l'accident. També hi havia bombers.Familiars arribant a la capella que es va habilitar després del sinistre. Els profes-sionals que coordinaven els serveis d'emergències.

Almenys 43 persones, la major part jubilades, van morir ahir en una col·lisió entre un autocar i un camió en una carretera secundària al sud-oest de França, a prop de Bordeus, en el pitjor accident de trànsit que ha succeït al país des de 1982.

Quatre persones més es troben ferides, dues d'elles de gravetat, amb importants cremades provocades per les flames que van envoltar tots dos vehicles després de la col·lisió i que expliquen l'elevat nombre de víctimes de la tragèdia, ocorreguda al terme municipal de Puisseguin.

Entre els morts hi ha el conductor del camió i el seu fill, a més de 41 dels 49 ocupants de l'autocar, mentre que entre els supervivents hi ha el seu xofer. Entre les restes dels vehicles es va trobar el cadàver d'un nen i, segons una primera verificació, es tracta del fill del conductor del camió -tal com va indicar la Prefectura.

Fins ahir a la tarda, no s'havia extret cap cadàver de l'autobús ni s'havia procedit a cap identificació concreta, segons va assenyalar el comandant de Gendarmeria Ghislain Rety, que va ser l'encarregat d'informar que aquestes tasques duraran entre 48 i 72 hores i va advertir que es preveia que siguin «llargues i minucioses».

La tragèdia va tenir lloc al voltant de dos quarts de 8 del matí d'ahir, tot just una desena de minuts després que un grup de jubilats pugés a l'autobús a Petit Palais per gaudir d'una excursió d'un dia al departament veí de Bearn, una sortida que va organitzar el club de la tercera edat del poble, de menys de 800 habitants. Aquests eren els últims que se sumaven a la ruta que, prèviament, havia travessat altres petites localitats veïnes recollint a excursionistes.

El conductor de l'autocar va prendre la departamental 17 en direcció al sud, una sinuosa carretera que marca la regió de Saint-Emilion, vorejada de vinyes i de frondosos boscos.

Un camió fora de control

A la sortida d'un revolt tancat, l'autocar amb passatgers es va trobar de front amb un camió de transport de fusta, que circulava sense càrrega, que havia perdut el control i bloquejava la via. El conductor de l'autocar no va poder evitar la col·lisió, però va tenir temps d'obrir les portes del vehicle, cosa que va permetre a alguns passatgers salvar la vida -d'acord amb el relat de l'alcalde de Puisseguin, Xabier Sublett.

El violent xoc va provocar que els dos vehicles s'incendiessin, cosa que va fer que s'elevés una important columna de fum. La immediata arribada dels serveis d'urgències només va poder constatar la mort de la major part dels viatgers.

De seguida, es va aixecar un hospital de campanya en el mateix lloc on es va produir el sinistre per tal de tractar els ferits, dos dels quals van ser evacuats d'urgència a un centre hospitalari de Bordeus davant la gravetat del seu estat.

Més de 200 agents dels serveis de socors es van traslladar fins al lloc de l'accident, on de seguida van començar les tasques de rescat de les víctimes i la seva identificació, alhora que es va muntar un equip de suport psicològic per als familiars.

Investigació de la Fiscalia

La Fiscalia de Libourne va obrir una investigació sobre les circumstàncies en les quals es va produir el drama i un grup d'agents especialitzats de la Gendarmeria es va traslladar al lloc dels fets per recopilar indicis.

El primer ministre francès, Manuel Valls, es va traslladar a l'escenari de la tragèdia acompanyat del titular de l'Interior, Bernard Cazeneuve, i va afirmar que la investigació sobre aquesta «catàstrofe espantosa» començarà «immediatament». «És un cop terrible per a la regió i per França. França i els francesos estan de dol», va assegurar el cap del Govern.

Des de Grècia, on es trobava en viatge oficial, el president francès, François Hollande, també va expressar el seu condol a les famílies de les víctimes, va afirmar que està «sumit en la tristesa» i va prometre aclarir les circumstàncies del que ha passat.

El lloc en el qual es va produir la col·lisió es troba a la sortida d'un sinuós revolt que, segons diversos càrrecs de la regió, en el passat ja ha estat l'escenari de diversos accidents.

En aquest sentit, el diputat ecologista de Gironde Noel Mamère va denunciar l'estat de moltes de les carreteres d'aquest departament francès, que -en la seva opinió- estan abandonades per la falta d'inversions.

El que es va produir ahir és el pitjor accident de trànsit que es registra a les carreteres franceses des que, al juliol de 1982, dos autobusos que transportaven escolars es van veure implicats en un sinistre a l'autopista A6 -a l'altura de Beaume, al centre del país-, en el qual hi va haver 53 morts, 44 d'ells nens.