Els argentins van votar ahir amb normalitat per escollir el successor de Cristina Fernández en la presidència després de 12 anys de kirchnerisme amb les enquestes preelectorals insinuant una probable segona volta. Els temors sobre possibles irregularitats expressats en les últimes setmanes per l'oposició no es van veure reflectits i els casos que es van trobar van ser «aïllats».

A través dels seus telèfons mòbils, uns 200 argentins van advertir d'incidents lleus, majoritàriament falta de paperetes, a les taules de votació a través de l'aplicació «Ull amb el vot», desenvolupada per l'ONG Poder Ciutadà. Amb l'objectiu d'afavorir la transparència, la Cambra Nacional Electoral va reforçar els controls a les cabines de votació i va posar en marxa mesures com el seguiment per GPS dels camions que traslladen les paperetes o la còpia per triplicat de les actes electorals.

Els candidats presidencials van matinar per votar i van cridar els argentins a exercir el seu dret i a vetllar per la transparència del procés. El peronista dissident Sergio Massa, candidat del front Unit per una Nova Alternativa (Una), va cridar els argentins «a cuidar el vot». El líder de Cambiemos, el conservador Mauricio Macri, va expressar la seva confiança que el Govern extremi les mesures per garantir la transparència de les eleccions. «Els argentins no acceptarem de tornada que passi res de l'ordre del que va passar a Tucumán«, va advertir Macri, en referència a les denúncies de frau i irregularitats que van entelar els comicis a la Governació d'aquesta província del nord argentí a l'agost. Daniel Scioli, candidat de l'oficialista Front per a la Victòria, va cridar els argentins a «seguir construint sobre el construït».

La mandatària Cristina Fernández, que va votar a la localitat patagònica de Río Gallegos, es va mostrar satisfeta per lliurar als argentins «un país normal» després de dotze anys de gestió kirchnerista i va anunciar que es dedicaria «a militar» quan deixi el càrrec, el proper 10 de desembre.

Els últims sondejos donaven com a favorit Scioli, seguit de Macri i de Massa, avantatjats sobre els altres tres candidats: la progressista Margarita Stolbizer, l'expresident Adolfo Rodríguez Saá i Nicolás del Caño, del Front d'Esquerra. Les enquestes obren la porta a una segona volta, al novembre, atès que l'elegit ha de superar el 45% dels sufragis o el 40% amb deu punts de diferència sobre el seu més immediat rival i cap dels favorits parteix amb avantatge suficient per dissipar el fantasma d'una nova ronda.

Més de 32 milions d'argentins estan convocats avui a les urnes per elegir el nou president del país, onze governadors, renovar part de les càmeres de Diputats i Senat i votar, per primera vegada, els legisladors del Parlasur l'assemblea del Mercosur.