L'exprimer ministre britànic Tony Blair va demanar ahir perdó en una entrevista amb la CNN pels «errors» comesos en la invasió de l'Iraq de l'any 2003, i va admetre la importància que va poder tenir el conflicte en el posterior ascens del grup gihadista Estat Islàmic. «Demano perdó pel fet que la intel·ligència que es va rebre estava equivocada perquè, fins i tot encara que ell -en referència a Saddam Hussein- havia fet servir armes químiques extensivament contra la seva pròpia gent i altres, el programa no existia en la forma en què pensem», va afirmar Blair, que va detallar els errors que es van cometre durant aquella operació: «Lamento algun dels errors de planificació, i certament, el nostre error en la comprensió del que passaria un cop eliminéssim el règim», va afegir el polític britànic.

Preguntat per si la guerra de l'Iraq va ser la principal causa de l'ascens de l'Estat Islàmic, Blair va reconèixer que «hi ha elements veritables en aquesta consideració». «Per descomptat, no pots dir que els que vam fer caure Saddam l'any 2003 no tenim responsabilitat en la situació de 2015», va afirmar. «Però és important també adonar-se que la Primavera Àrab, que va començar el 2011, ha tingut també el seu impacte en l'Iraq d'avui i en què l'Estat Islàmic es fes prominent des de la base a Síria i no a l'Iraq», va matisar.

Per a Blair, és «difícil» demanar perdó per haver tret del poder el dictador iraquià Saddam Hussein, perquè considera que «fins i tot avui és millor que no hi sigui». Tot i que va admetre els errors en la invasió del país, l'exprimer ministre britànic va voler remarcar que algunes altres actuacions internacionals posteriors tampoc han donat bons resultats.