La Comissió Europea defensa la retroactivitat de les clàusules sòl declarades nul·les en una sentència, si va haver-hi mala praxi en la seva comercialització, la qual cosa suposaria retornar als clients les quantitats cobrades de més pel seu banc des de la signatura de la hipoteca.

La idea ha estat traslladada per Brussel·les al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que li havia demanat opinió sobre aquest assumpte després de ser consultat per diversos tribunals espanyols, va avançar ElConfidencial.

La Comissió Europea sosté que el cessament en l'ús d'una determinada clàusula nul·la per abusiva com a conseqüència d'una acció individual exercitada per un consumidor "no és compatible amb una limitació dels efectes d'aquesta nul·litat".

Això es tradueix que els experts de la Comissió Europea creuen que la decisió del Tribunal Suprem de declarar abusives les clàusules solc de les hipoteques de BBVA, Cajamar i Novacaixagalicia -avui rebatejada com Abanca- a partir de maig de 2013 s'oposa al dret comunitari.

En aquella sentència, l'Alt Tribunal va argumentar que no havia d'imposar-se la retroactivitat, la qual cosa hagués suposat la devolució dels diners cobrats de més als clients, perquè això posaria en perill la solvència d'un sector financer que acabava de ser rescatat amb 40.000 milions de diners públics.

Ara, una vegada coneguda l'opinió de Brussel·les sobre aquest tema, el Tribunal de la Unió Europea ha de posicionar-se i veure si defensa igualment la retroactivitat de les clàusules sòl anul·lades pel Suprem.

Fonts jurídiques destaquen que la mateixa Comissió Europea considera que per preservar la seguretat jurídica, la protecció que atorga la directiva 93/13 sobre clàusules abusives té com a límit infranquejable la cosa jutjada, de tal manera que els casos que hagin estat decidits pels tribunals no podran ser modificats.

En aquest sentit, aquelles entitats i clients les situacions dels quals hagin estat resoltes per sentència judicials fermes no podran ser modificades.

No obstant això, en paral·lel i des de fa tres mesos, la banca espanyola espera amb expectació la resposta que ha de donar la jutge del Mercantil número 11 de Madrid a la macrodemanda interposada per 15.000 afectats per les clàusules sòl, molt conscient que ?probablement decideixi eliminar-les.

Els experts consideren que a més la magistrada podria tenir en compte ara l'opinió de la Comissió Europea i advocar per la retroactivitat de les polèmiques clàusules sòl, en contra del criteri del Govern.

El passat 24 de juny quedava vist per a sentència el procediment obert en 2010 arran de la demanda formulada per Adicae, que inicialment es va dirigir contra 101 entitats bancàries, que després van quedar en 35 fruit dels processos de fusió.

D'elles, BBVA, Cajamar i Abanca, per la sentència del Suprem i, posteriorment, Banesto i Barclays, van deixar d'aplicar aquests llindars que impedeixen a l'hipotecat beneficiar-se íntegrament de les rebaixes de l'euríbor.

Al marge d'aquestes entitats, altres com Bankia i CaixaBank han optat per eliminar-les dels préstecs hipotecaris dels seus clients, si ben altres bancs com Sabadell o Popular es resisteixen a fer-ho amb l'argument que ells les van vendre correctament.