Un dia després que es complissin sis mesos del terratrèmol que l'abril passat va causar a Nepal gairebé 9.000 morts, Pakistan i Afganistan van sofrir l'embat d'un sisme de 7,5 graus que va deixar almenys 264 morts i més d'un miler de ferits als dos països.

A l'espera que en les properes hores es recuperi la comunicació amb les àrees més aïllades del territori afganès i se sàpiga l'abast real de la catàstrofe, les autoritats pakistaneses van informar avui que almenys 180 persones han mort en aquest país i prop d'1.100 han resultat ferides.

A Afganistan la xifra de morts suma 84, segons fonts locals , però el Govern dóna per descomptat que aquest nombre augmentarà una vegada s'arribi a les zones afectades pel moviment tel·lúric que es va produir al migdia, hora local, en l'extrem nord-oriental d'Afganistan, a la província de Badakhshan, fronterera amb Tadjikistan, Xina i Pakistan.

El cap del govern afganès, Abdulá Abdulá, va indicar que l'Executiu té informacions d'"un gran nombre de víctimes pel terratrèmol".

La província més copejada fins al moment és Kunar, a l'oest i fronterera amb Pakistan, que concentra 42 morts i 67 ferits, encara que "continuen apareixent nous cossos", va dir el cap de la Policia regional, Abdul Habib Sayedkhili.

A la província de Badakhshan, epicentre del sisme, van morir 13 persones, segons va indicar el cap del Consell Provincial, Abdullah Naji Nazari.

Abdulá, que va descriure el terratrèmol com el "més fort" sentit a Afganistan en les "dècades recents", va dir que esperen més rèpliques, per la qual cosa les autoritats han demanat a la població que romangui en llocs a l'aire lliure.

El primer ministre va agregar que els "socis internacionals" de l'Executiu estan col·laborant en les tasques d'auxili i Kabul ha demanat cooperació a les agències humanitària en el repartiment d'ajuda.

A Pakistan, la província de Khyber Pakhtunkhwa, fronterera amb Afganistan, va ser la més copejada i s'hi van comptabilitzat almenys 140 morts i 1.002 ferits, segons el portaveu provincial de l'Autoritat de Gestió de Desastres, Latif ur Rehman.

A les àrees tribals d'administració federal (FATA), també a la frontera amb el territori afganès, van morir 26 persones i 85 van resultar ferides, va indicar el portaveu d'aquest organisme a la zona, Adil Zahoor.

Mitjans locals van emetre imatges d'escenes de pànic als carrers després del tremolor, que va tenir almenys tres rèpliques de menys de 5 graus.