L'expresident del Govern José María Aznar considera que Espanya «va sortir guanyant» en termes d'«influència i de suport internacional als nostres objectius» donant suport a la guerra a l'Iraq el març de l'any 2003. Així es recull en una carta, datada el 12 d'agost d'aquest any, en el llibre Todos los cielos conducen a España. Cartas desde un avión (Planeta), escrit per José Manuel García-Margallo i en el qual el ministre d'Afers Exteriors reuneix una copiosa literatura epistolar amb amics, col·laboradors i polítics amb els quals parla de temes nacionals i internacionals.

«Nosaltres havíem fet de l'enfortiment de la relació amb els Estats Units una prioritat des de la nostra arribada al Govern», afirma Aznar, en resposta a la carta de García-Margallo en què li recorda el seu rebuig a aquest suport d'Espanya a la guerra a l'Iraq .

L'excap del Govern assegura en la seva missiva que «per convicció atlantista, perquè convenia estratègicament a Espanya i per un elemental sentit de la reciprocitat política: no es pot demanar ajuda a un amic i després, quan aquest mateix amic te la reclama, negar-te».

Per això, continua, el seu Govern va avalar les primeres iniciatives del president Bill Clinton contra Saddam Hussein, la lluita contra els talibans a l'Afganistan i l'«esforç liderat pel president Bush» a l'Iraq. «Vam fer el que van fer altres països europeus, la majoria, encara que la nostra visibilitat fos més gran per la nostra condició de membres no permanents del Consell de Seguretat», destaca.

Aznar recorda que Espanya «no va participar en cap guerra i ni un sol soldat espanyol va estar a l'Iraq un sol dia sense la cobertura indubtable de Nacions Unides per a l'estabilització del país». «Internament, en la dialèctica política espanyola, el resultat va ser un augment dels atacs de l'esquerra al Govern. No obstant això, en termes d'influència i de suport internacional als nostres objectius, Espanya va sortir guanyant. I no només Espanya», remata l'expresident.

L'exprimer ministre britànic Tony Blair va demanar perdó diumenge passat en una entrevista pels «errors» comesos en la invasió de l'Iraq i va admetre la seva influència sobre l'ascens de l'EI.