El fiscal assignat a l'anomenat cas Alvia, Antonio Roma, demana per a l'únic imputat, el maquinista Francisco José Garzón Amo, una pena de quatre anys de presó i, en l'àmbit estricte de la responsabilitat civil, que indemnitzi els afectats per un import de 42.898.962 milions.

L'escrit d'acusació, que ahir es va presentar davant el jutjat d'instrucció número 3 de Santiago, contempla la sol·licitud d'obertura de judici oral contra l'acusat, a qui es considera autor de 80 delictes d'homicidi per imprudència greu professional i 144 delictes de lesions.

El Ministeri Públic demana així mateix per a Garzón Amo, que manejava el tren que el 24 juliol de 2013 va descarrilar a l'alçada del compostel·là barri d'Angrois, la inhabilitació especial per a la professió de maquinista de ferrocarrils per un període de sis anys.

L'acusat presta els seus serveis laborals per a Renfe des del 2 de desembre de 1982 -encara que ja no condueix-, i va obtenir la categoria professional de maquinista en cap de tren a l'àrea de llarga distància el 19 de desembre del 2010.

En l'apartat de responsabilitat civil per mort, lesions i danys, el fiscal Antonio Roma sol·licita la indemnització anteriorment esmentada, amb responsabilitat civil directa de la companyia asseguradora, QBE Insurance, i amb responsabilitat subsidiària de Renfe Operadora.

El Ministeri Públic apunta que amb caràcter previ al tram en el qual aquest comboi hauria d'haver vist reduïda la seva velocitat, Garzón Amo va mantenir una «conversa extensa i relativa a una circumstància que no implicava cap tiupus d'urgència» de 100 segons, atenent una trucada de l'interventor de a bord, Antonio Martín Marugán.