La Unió Europea (UE) i Kosovo van signar un acord d'estabilització i associació, que impulsarà la cooperació i el lliure comerç entre les dues parts i acostarà més el país balcànic als estàndards comunitaris davant d'una eventual adhesió. L'acord el van signar per part de la UE la cap de la diplomàcia comunitària, Federica Mogherini, i el comissari europeu de Política de Veïnatge i Negociació per a l'Ampliació, Johannes Hahn, i, per la de Kosovo, el primer ministre, Isa Mustafa, i el ministre d'Integració Europea i cap negociador, Bekim Çollaku. El document és considerat habitualment un pas previ a les negociacions d'adhesió.

«Aquest acord obre una nova fase en la relació entre la UE i Kosovo», va explicar Mogherini, tot afegint que «representa una important contribució a l'estabilitat i prosperitat»?del país i de la regió.

Per a Hahn, el pacte representa una «fita» en les relacions entre les dues parts, ja que «ajudarà Kosovo a fer molt necessàries reformes i crearà oportunitats de comerç i inversió». «Posarà Kosovo en el camí d'un creixement econòmic sostenible i pot conduir als tan necessaris llocs de treball per als ciutadans, especialment per als joves», va resumir el comissari.

Aquest acord es va negociar entre octubre de 2013 i maig de 2014, i va ser rubricat al juliol de 2014.