El Rei va aprofitar la cerimònia de commemoració del 60 aniversari de l'entrada d'Espanya a l'ONU per ratificar la vigència dels valors recollits a la Carta de Nacions Unides i alertar que la crisi dels refugiats exigeix ??als europeus complir amb la seva millor tradició d'«acollida».

«Aquesta tragèdia a les portes del nostre continent ens interpel·la i ens exigeix ??als europeus ser fidels als nostres millors principis i tradicions d'acollida», va proclamar en el discurs amb què va clausurar l'acte, celebrat de forma solemne a Saló de Columnes del Palau Reial.

Acompanyat de la Reina Letizia, davant el president del Govern, Mariano Rajoy, i el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, el cap de l'Estat va reafirmar «el compromís ferm i actiu» d'Espanya amb l'ONU i «amb els seus valors, amb els seus propòsits i principis», en un moment en què integra el seu Consell de Seguretat.

Per part seva, Ban va advertir que «construir murs i posar filats no és una bona resposta» a la crisi dels refugiats a Europa, per als quals va demanar solidaritat. El secretari general de l'ONU va afegir que l'actual crisi s'està produint ara al continent europeu, «però és un tema mundial i necessitem solidaritat mundial».

Aquesta crisi constitueix «un repte enorme per a cada país en l'àmbit intern, però no és només una crisi de xifres, sinó de solidaritat política mundial», va destacar Ban, tot afegint que «quan els líders de la UE s'uneixin i mostrin un lideratge compassiu, espero que això es pugui solucionar i confio que de la cimera de la Valetta de novembre se surti amb una solució». Va manifestar que es porta mesos debatent l'assumpte a l'ONU i va destacar que a la majoria dels líders de la UE els ha instat a «demostrar solidaritat i lideratge compassiu cap a aquestes persones que fugen de la seva pàtria per por».

L'arquitecta Olga Felip, Premi Princesa de Girona d'Arts i Lletres 2015, va assistir a l'acte.