La troballa al maleter d'un cotxe del cadàver de Mohamed, un nen bosnià de 4 anys segrestat al centre de registre per a peticionaris de Berlín, va colpejar Alemanya com a exponent de la indefensió d'un menor enmig del drama col·lectiu dels refugiats. El rostre del petit era conegut a tot el país, ja que després la seva desaparició d'aquest centre -l'1 d'octubre- la seva foto havia estat difosa per la policia, juntament amb les imatges de vídeo captades per les càmeres de vigilància, caminant de la mà d'un home. El cadàver va ser trobat en un maleter mig cobert de sorra per a gat. Un home de 32 anys ha estat detingut com a autor del segrest i mort del menor. El sospitós va ser localitzat a Jüterbog, a l'estat de Brandenburg (proper a Berlín), després que la seva mare truqués a la policia informant que el seu fill li havia confessat ser l'autor del segrest. Tot sembla indicar que no hi ha un rerefons ultradretà en el crim i es creu que va ser una acció individual. No consten antecedents penals del sospitós, que no va oposar resistència. efe/ddg

Els cadàvers de quatre persones van ser trobats durant la recerca al mar per helicòpters i embarcacions d'almenys 39 desapareguts després del naufragi d'una pastera que va salpar des d'una platja d'Alhucemas (Marroc). Els cossos van er localitzats per un helicòpter del vaixell de l'Armada colombiana ARC agosto 7, que col·labora en la recerca, després del que van ser recuperats per l'embarcació Salvamar Alnitak amb base a Màlaga.

Els cadàvers van ser trobats prop del lloc on es va trobar la pastera, a 39 milles d'Alhucemas. En el rastreig també van participar l'helicòpter del vaixell de l'Armada portuguesa Don Francisco de Almeida i el vaixell de l'Armada islandesa Tyr/Tfga, a més de l'helicòpter Helimer 201.

L'organització no governamental que va avisar Salvament Marítim de la sortida de la pastera va informar que hi viatjaven 55 tripulants, encara que un dels immigrants rescatats parla de 54, dels quals 15 van ser rescatats amb vida. Els rescatats presentaven hipotèrmia i van ser traslladats al port de Màlaga.

Sis socorristes d'una ONG catalana van participar dimecres en el salvament de 242 persones que van sobreviure a un naufragi davant les costes de l'illa grega de Lesbos, en què van morir altres 60 migrants que buscaven refugi a Europa. Els sis socorristes catalans pertanyen a l'ONG Proactiva Open Arms, que té la seu a Badalona, des d'on es van desplaçar a Lesbos fa més d'un mes perquè van detectar que faltaven efectius de rescat en els naufragis que ocorren prop de les costes gregues.

La responsable de comunicació de l'ONG, Laura Lanuza, va explicar que cap a les tres de la tarda de dimecres els voluntaris i organitzacions emplaçats a la costa de l'illa van ser avisats de l'aproximació d'una embarcació amb problemes, sota condicions de fort vent i onatge.

Segons Lanuza, els sis socorristes voluntaris de Proactiva Open Arms van poder endinsar-se al mar en motos d'aigua, on es van trobar amb uns 300 nàufrags que no sabien nedar i que portaven unes armilles salvavides «falses, que no aguanten res».

Obligats a prioritzar

Els socorristes van haver de rescatar, «una per una», les persones que hi havia al mar i es van veure obligats a «seleccionar i prioritzar», i en primer lloc van ajudar els nens, el que va convertir l'experiència dels voluntaris en una tasca «molt dura».

Lanuza va lamentar que «ni els guardacostes ni els vaixells de Frontex» estaven preparats per a «cap tasca de salvament ni de reanimació», i va assenyalar que dos dels socorristes de Proactiva Open Arms van haver de pujar a una embarcació guardacostes per realitzar maniobres de reanimació.

Per altra banda, el pas des d'Eslovènia a Àustria s'ha convertit en un nou coll d'ampolla en la ruta que segueixen els refugiats del Próxim Orient cap a Europa, on milers de persones van dormir dimecres a la nit a banda i banda de la frontera.

Unes 4.271 persones es trobaven cap a les sis del matí al centre d'acollida de Sentilj, a territori eslovè, on van passar la nit esperant per creuar a Àustria.