El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va concretar que el referèndum que proposa perquè els catalans decideixin el seu futur hauria de celebrar-se de forma simultània a una altra consulta a tot Espanya sobre els cinc grans acords de canvi constitucional pels quals advoca el seu partit. Iglesias, després de reunir-se durant més d'una hora amb el cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, va explicar que es pot buscar un nou?«encaix constitucional diferent» per a Catalunya.

El líder de Podem va assegurar que si guanya les eleccions «es podrà votar» i es va mostrar convençut que si governa, encara que la majoria dels catalans vulgui un «reconeixement diferent» no voldran anar-se'n d'Espanya perquè tindran un president que els escoltarà. Així, va insistir que Podem, amb la seva aposta pel diàleg, és l'única força política que pot garantir la unitat d'Espanya.

Iglesias va mostrar el seu desacord amb la proposta de resolució pactada per Junts pel Sí (JxP) i la CUP i va dir que no avala que cap Parlament de cap comunitat autònoma declari «repúbliques» o independència, però va destacar que no tenen «cap por a la democràcia».

Petició de diàleg

Després d'assegurar que els problemes polítics no se solucionen als tribunals sinó amb «voluntat política», el líder de Podem va insistir que el seu partit sí que està disposat a dialogar amb tothom i va detallar una mica més la seva proposta per buscar encaix constitucional al dret a decidir.

En aquest sentit, va explicar que el que plantegen és un nou contracte «per a tot el país, no només per a Catalunya», i que per això ofereixen cinc grans acords, cinc garanties, per blindar en la Constitució els drets socials, la independència judicial, un nou sistema electoral més proporcional, mesures anticorrupció i el dret a decidir

I aquí és quan per primera vegada Iglesias va explicar que el que planteja són dos processos de decisió simultanis. Un per decidir sobre aquesta transformació política a Espanya i aquests cinc acords de blindatge constitucional, que hauria de desenvolupar-se «simultàniament» al procés que s'obri a Catalunya perquè decideixi sobre la seva independència.

El secretari general de Podem va retreure a Rajoy que estigui liderant el ?«búnquer» format pel PP, el PSOE i Ciutadans en contra del desafiament independentista a Catalunya, en lloc de construir ponts amb els sobiranistes. «A mi no em convencen fronts antisecessió, és moment d'estendre la mà», va assegurar Iglesias, que va reconèixer que no havia estat d'acord amb Rajoy en «gairebé res».

El líder de Podem va demanar al president del Govern que no utilitzi Catalunya per no parlar dels problemes que hi ha a Espanya.