El jurat popular declara culpables els pares d´Asunta del seu assassinat

Considera que Rosario Porto i?Alfonso Basterra van matar la nena complint un pla «concordat»

31.10.2015 | 00:00
Rosario Porto i Alfonso Basterra, escoltant el veredicte del jurat popular.
Rosario Porto i Alfonso Basterra, escoltant el veredicte del jurat popular.

El jurat popular va dictaminar, per unanimitat, que l'advocada Rosario Porto i el periodista Alfonso Basterra són culpables de l'assassinat de la seva filla adoptiva Asunta, que va ser trobada sense vida en una pista forestal corunyesa a la matinada del 22 de setembre de 2013. El veredicte es basa en què els dos acusats van matar la petita de 12 anys complint un pla «concordat» entre els dos.
Els cinc homes i quatre dones que integraven el jurat popular, i que van començar a deliberar dilluns passat, van coincidir que la nena no va tenir cap possibilitat de defensar-se. També van concloure que no havien trobat «fets no provats» i es van mostrar, així mateix, no favorables a l'indult ni tampoc a la suspensió de la pena.
Van estimar que els acusats li van subministrar repetidament a la nena, des d'almenys tres mesos abans del crim, un medicament que contenia Lorazepam i que Alfonso Basterra va retirar almenys en tres ocasions d'un despatx farmacèutic, i van destacar que aquestes adquisicions sempre coincidien amb els episodis de sedació de la menor, relatats per diversos testimonis en aquest judici.
En la seva declaració, Basterra va admetre aquestes compres però va insistir que els fàrmacs que va comprar sempre eren per a la seva dona. El jurat va coincidir, però, que Rosario i Alfonso van dinar amb Asunta el 21 de setembre de 2013, dia de la seva mort, i li van subministrar una elevada quantitat de medicament que contenia el principi actiu del Lorazepam, amb coneguts efectes sedants, per posteriorment, quan li fes efecte, procedir a l'asfíxia.
Pensen els jurats que tots dos van lligar la nena pels braços i els turmells amb cordes de plàstic de color taronja, i que aquesta «no va poder defensar-se de manera efectiva» perquè estava sota els efectes de l'esmentat ansiolític, que és el que la seva mare prenia per indicació mèdica a través del fàrmac Orfidal.
Per al jurat va resultar rellevant que, quan Rosario Porto, en la nit dels fets, va acudir amb els agents a la casa de Teo, volgués ocultar el contingut de la paperera, on hi havia una corda taronja similar a la localitzada a la pista, i que Alfons Basterra respongués sobre ella sense ser preguntat.
Ara serà el jutge qui, en base al veredicte del jurat i tenint en compte les conclusions finals de les parts, redacti la sentència, que podria ser emesa d'aquí diverses setmanes.
El Ministeri Públic es va mantenir en els 18 anys de presó per a ells, tenint en compte els agreujants de parentiu i abús de superioritat, i va demanar que continuïn a la presó de Teixeiro -on romanen des de la seva detenció el 2013- fins a la sentència, ja que ara hi ha «més risc de fuga».
L'advocat Ricardo Pérez, de l'associació Clara Campoamor, que exerceix l'acusació popular, va assegurar que amb el veredicte de culpabilitat «s'ha fet justícia».
El penalista José Luis Gutiérrez Aranguren, que defensa a Rosario Porto, va anunciar que «recorrerà fins a l'última instància», ja que, malgrat que el jurat popular hagi acordat per unanimitat declarar el seu client culpable, aquest segueix «proclamant a ultrança» la seva innocència. L'advocada Belén Hospido, que defensa Alfonso Basterra, va rebutjar la circumstància agreujant de traïdoria i va matisar que no es pot parlar d'assassinat, en tot cas hauria de dirimir-se un homicidi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Deixa un toro per evitar més robatoris al seu negoci
Deixa un toro per evitar més robatoris al seu negoci

Deixa un toro per evitar més robatoris al seu negoci

L'empresa, dedicada al desballestament de vehicles, ja ha sofert set robatoris i ha trobat quatre...

Iceta avança que el PSC «desobeirà» encara que canviï la relació amb el PSOE

Iceta avança que el PSC «desobeirà» encara que canviï la relació amb el PSOE

El primer secretari diu que el PSOE "té dret" a repensar la relació amb els socialistes catalans

Comença l´evacuació de «la Jungla» de Calais

Comença l´evacuació de «la Jungla» de Calais

Les hores prèvies a l'evacuació han estat marcades pels disturbis i la tensió entre policies i...

Majoria absoluta de Rajoy al PSOE

Majoria absoluta de Rajoy al PSOE

El PSOE ha votat Rajoy amb més empenta que els propis electors de dretes, reticents a renovar-li...

El Consell Nacional del PSC es reunirà demà per decidir l´abstenció a Rajoy

El Consell Nacional del PSC es reunirà demà per decidir l´abstenció a Rajoy

Miquel Iceta argumenta que l'abstenció donaria més motius als independentistes per no creure en el...

La mateixa divisió però amb molta més calma

La mateixa divisió però amb molta més calma

El comitè manté la divisió interna però no cau en les baralles de la passada reunió de l'1 d'octubre

Enllaços recomanats: Premis cinema