L'Audiència Nacional aparta els jutges López i Espejel del cas Gürtel

El ple de la Sala Penal té dubtes sobre la seva imparcialitat per la seva afinitat ideològica amb el PP

31.10.2015 | 00:00

El ple de la Sala Penal de l'Audiència Nacional, integrat per 18 magistrats, va decidir apartar els magistrats Enrique López i Concepción Espejel del tribunal del cas Gürtel davant els dubtes de la imparcialitat de tots dos per jutjar aquests fets per la seva afinitat ideològica amb el PP. En el cas d'Espejel la decisió va ser adoptada per 10 vots a favor davant de 8, mentre que la recusació de López va comptar amb una majoria més àmplia, 14 magistrats a favor i 4 en contra.
Els dos magistrats també estan recusats en el cas dels papers de Bárcenas sobre la caixa B del PP, i davant la decisió adoptada ahir pel ple, que va veure dubtes de la seva imparcialitat pels vincles de tots dos amb aquest partit, tot indica que tampoc podran jutjar aquesta causa.
L'acord d'ahir, contra el qual no es pot interposar recurs, va ser adoptat en la reunió d'una mica més de tres hores que van mantenir els 18 magistrats que van integrar el ple i que abans de votar van escoltar els arguments dels dos ponents, Ramon Sáez Valcárcel (per a López) i Clara Bayarri (per a Espejel), que van informar a favor d'acceptar les recusacions, tal com va succeir finalment.
D'aquesta manera, i en prosperar les recusacions de les acusacions exercides per l'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa (Adade) i PSOE, el tribunal que jutjarà el cas Gürtel per fets de la Primera Època (1999-2005) estarà integrat per Ángel Hurtado, que substitueix López com a ponent i Espejel com a presidenta; Julio de Diego i José Ricardo de Prada, aquest últim de tendència progressista.
Abans que Sáez Valcárcel i Bayarri emetessin els seus dictàmens a favor de les recusacions, la Fiscalia Anticorrupció ja havia considerar acreditats els dubtes sobre la imparcialitat de López i Espejel per jutjar Gürtel pels seus vincles amb el PP.
En els seus informes sobre els dos jutges, que també han estat recusats per evitar que jutgin el cas dels papers de Bárcenas sobre la caixa B del PP, les fiscals de Gürtel, Concha Sabadell i Concha Nicolau, van entendre avalada la relació d'ambdós amb aquest partit tenint en compte les proves practicades, i van demanar al ple que valorés si «un observador objectiu tindria raons per a dubtar de la imparcialitat» dels magistrats.
Les acusacions exercides pel PSOE i Adade van recusar els jutges per entendre que tenen interès en la causa per la seva afinitat ideològica amb el PP.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema