El president del Govern, Mariano Rajoy, va instar les forces polítiques a buscar «el que ens uneix» davant el desafiament independentista a Catalunya i a no caure en «debats estèrils» sobre si cal recórrer ja alguna de les decisions adoptades pel Parlament de Catalunya. En roda de premsa al Palau de la Moncloa després de reunir-se per separat amb els líders de Ciutadans, Albert Rivera, i Podem, Pablo Iglesias, Rajoy va admetre que «res» ha perdut per haver-se entrevistat amb aquest últim, encara que són moltes les qüestions que els separen.

Rajoy va demanar confiança en els «mecanismes de l'Estat» per afrontar el repte sobiranista i es va mostrar satisfet pel resultat de les converses que ha mantingut fins ara. De les reunions d'ahir i de la que va tenir dimecres amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, el cap de l'Executiu treu la conclusió que hi ha un acord generalitzat d'advocar per la unitat d'Espanya, la sobirania nacional i la igualtat dels espanyols.

Rajoy va agrair la disposició al diàleg de tots els seus interlocutors davant el desafiament independentista dels que «violenten les lleis democràtiques en què es fonamenta la seva pròpia legitimitat», i va traslladar a tots ells que en una democràcia el compliment de la llei està fora de discussió.

«El Govern i jo tenim encomanat complir i fer complir les lleis. Per això assumeixo la responsabilitat de liderar la resposta de l'Estat davant el desafiament plantejat», va destacar Rajoy. Després de les seves reunions, es veu avalat per altres líders polítics per a aquesta tasca. Aquest creu que és el principal acord de les converses sense que sigui necessària la signatura d'un pacte d'Estat.

«El compromís és que no debatrem sobre això. Ho consensuarem i no debatrem sobre el que cal fer o no», va explicar el president del Govern, que va precisar que serien «debats estèrils» els relatius al moment en què s'ha de presentar un recurs a la resolució de Junts pel Sí i la CUP que pretén iniciar el camí cap a una «república catalana». Davant d'això va demanar confiança en els serveis jurídics de l'Estat.

«És moment de buscar el que ens uneix», va afegir Rajoy, que va garantir que farà tot el possible i, si és possible, «fins i tot l'impossible» per mantenir i enfortir l'entesa existent entre els partits en allò substancial.

El cap de l'Executiu va explicar que va sortir «molt content» de la reunió que va mantenir amb ?Sánchez i que la d'ahir amb Rivera havia anat «molt bé», mentre que va reconèixer que amb Iglesias manté força diferències.

Suport per fer complir la llei

Rivera va mostrar el seu suport exprés a Rajoy perquè faci complir la llei a qualsevol racó d'Espanya, així com va assegurar que la democràcia «no és negociable» i que havien analitzat qüestions jurídiques per actuar contra el «desafiament independentista».

El president de Ciutadans va transmetre a Rajoy que «és fonamental en un moment delicat» com l'actual pel desafiament independentista, mostrar el «suport» de Ciutadans al Govern, i li va presentar el seu Pacte per Espanya, davant el qual el cap de l'Executiu li va respondre que està «d'acord en el contingut» i que l'estudiarà.

Després d'assenyalar que havien «comentat des del punt de vista jurídic com veu el Govern i Rajoy la situació i com hauria d'actuar l'Executiu», Rivera va explicar al president del Govern el seu Pacte per Espanya, l'objectiu del qual «no és discrepar sinó posar-se d'acord en les coses bàsiques».

En relació amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, relatiu a la suspensió de l'autonomia, Rivera va assenyalar que està d'acord amb Rajoy que és necessari adoptar «tots els mecanismes previs perquè això no s'hagi de dur a terme». «Si jo fos president del Govern també intentaria evitar conseqüències sense que tingués actes jurídics concrets», va dir en relació amb la proposta de resolució independentista, perquè «una moció és una moció» i «el que cal fer és que no desplegui efectes jurídics aquesta moció».

El líder de Ciutadans va reconèixer que té diferències de matís amb Rajoy sobre la possibilitat de recórrer ja la moció independentista fins i tot abans que sigui aprovada. Sobre això, va explicar que el president del Govern compta amb informes que recomanen esperar que sigui aprovada, mentre que ell considera que es podria actuar ja en aquest moment. «Al marge dels matisos jurídics, sí que creiem tots dos que ha de ser recorreguda perquè no desplegui efectes jurídics», va destacar.

Dilluns, Rajoy continuarà els contactes amb Alberto Garzón i, l'endemà rebrà el líder d'Unió, Josep Antoni Duran Lleida, i el candidat d'UPyD a les generals, Andrés Herzog, dins de la ronda de contactes que està mantenint amb els dirigents dels principals partits per parlar de Catalunya.