El programa electoral que la direcció de Podem sotmet des d'ahir a votació entre els seus simpatitzants proposa una pujada d'impostos a les rendes altes acompanyada d'una baixada de l'IVA per a aliments i begudes, calefacció, gas i llum, orientada al benestar social, i augmentant el tipus per a productes de luxe. En concret, el document presentat pel Consell Ciutadà estatal planteja incrementar els aliments i begudes no alcohòliques als quals s'aplica el tipus super-reduït del 4%, excloent els que es consideren desaconsellables per a la salut.

També demana un tipus reduït del 10% per a tots els subministraments bàsics, (calefacció, gas i electricitat), als quals ara s'aplica el 21%. Així mateix, advoca per una reducció del tipus aplicable a "productes de gran interès social", en els quals engloba els culturals i escolars, "tornant a la situació prèvia abans de la reforma del PP". Per compen?sar la caiguda de la recap?tació, planteja un nou tipus incrementat del 25% per als articles de luxe. Això se suma a la reforma fiscal que augmentaria el nombre de trams de l'IRPF a partir de 60.000 euros, elevant progressivament el tipus marginal de cada tram des del 45% actual fins al 55 per cent a rendes superiors a 300.000 euros.

La direcció de Podem assegura que els programes "han de ser entesos com a contractes amb la ciutadania" i, per tant, proposa que en cas d'incompliment als dos anys de mandat sigui obligatòria la convocatòria d'eleccions. El Consell Ciutadà Estatal de Podem concreta el mecanisme per avaluar el compliment del programa electoral. Així, estableix que als dos anys de mandat es posaria en marxa al Congrés una comissió per analitzar si el Govern ha complert les seves promeses.

Altres mesures que proposa podem són l'elecció dels membres del CGPJ per part de la ciutadania i la legalització del cànnabis.