El Partit Justícia i Desenvolupament (AKP), la formació islamista que governa Turquia, va renovar ahir la majoria absoluta que manté des del 2002, amb l'única interrupció de les eleccions de juny passat. Amb aquest triomf en les segones eleccions legislatives turques d'enguany, l'AKP del primer ministre, Ahmet Davutoglu, inicia la seva quarta legislatura, que durarà fins al 2019.

L'AKP va aconseguir ahir el 49,3% de les paperetes, suficient per a una còmoda majoria de 316 diputats en un hemicicle de 550 escons, segons els càlculs després de l'escrutini de més del 97% dels vots difosos per l'agència semipública Anadolu. Aquest resultat està molt per sobre dels 258 escons que l'AKP va obtenir al juny però una mica per sota dels 327 que va treure el 2011 i no arriba a les tres cinquenes parts dels escons exigits per convocar un referèndum sobre una reforma constitucional.

En l'anterior campanya electoral, l'AKP es va presentar i va fracassar amb l'aspiració de reformar el sistema parlamentari turc i atorgar poders executius al president, Recep Tayyip Erdogan, opció per ara descartada.

La participació a les urnes va ser del 85,8%, una mica més alta que la registrada al juny.

El guanyador de la nit, Davutoglu, es va dirigir breument als seus seguidors a la seva ciutat natal, Konya, on hores abans havia votat, i els va agrair la victòria. "És el dia del triomf, però també el dia de la modèstia" va dir, després d'invocar reiteradament Déu i de prometre que l'AKP "treballarà sense descans per sembrar amor". "Avui no hi ha rivals, no hi ha enemics en aquest país. Vull fer una crida als que no van votar l'AKP perquè no se sentin derrotats: aquest triomf no és el nostre, sinó que pertany a la nació", va proclamar Davutoglu.