El Vaticà va informar de la detenció de dues persones, entre elles el sacerdot espanyol Lucio Àngel Vallejo Balda, per haver presumptament divulgat material secret, un cas considerat una reedició del conegut com a Vatileaks. El Vaticà va assenyalar que les investigacions sobre la «sostracció i divulgació de notícies i documents reservats» s'han desenvolupat durant «alguns mesos» i que el cap de setmana van ser interrogades dues persones per aquests fets.

Es tracta del sacerdot espanyol Vallejo Balda i la seglar italiana Francesca Chaouqui, que en el passat van exercir respectivament com a secretari i membre de l'extinta Comissió investigadora dels organismes econòmics i administratius de la Santa Seu (Cosea).

Tots dos van quedar retinguts després de l'interrogatori i ahir el promotor de justícia (fiscal vaticà) Gian Piero Milano i el seu adjunt Roberto Zannotti van convalidar la detenció de l'espanyol, així com van aixecar la mesura preventiva i van posar en llibertat Chaouqui, de 32 anys.

La seva advocada, Giulia Bongiorno, va explicar que la seva clienta va «oferir la seva màxima col·laboració i va dipositar documents que proven la seva declaració». Per contra, Vallejo Balda roman sota presó preventiva i la seva situació dependrà de l'anàlisi de la Fiscalia vaticana. El sacerdot espanyol és llicenciat en Teologia Espiritual i doctor en Teologia i està especialitzat en assumptes econòmics.

És membre d'una associació intrínsecament unida a l'Opus Dei, la Societat Sacerdotal de la Santa Creu, encara que no compta amb el dret d'intervenir en nom de l'Obra, va destacar en un comunicat la Prelatura de l'Opus a la capital italiana.

El sacerdot espanyol ja es va veure involucrat en la polèmica el dia de la canonització dels papes Joan XXIII i Joan Pau II, al maig de 2014, quan va assistir a un luxós dinar al terrat de la prefectura d'Afers Econòmics que va ser desaprovat pel Papa. La divulgació de material classificat és un delicte penat per la legislació vaticana, que preveu penes d'entre sis mesos i dos anys de reclusió.

D'aquesta manera el Vaticà ha reviscut els temps del Vatileaks, l'escàndol que va esclatar el 2012 després que part de la correspondència de Benet XVI fos divulgada pel seu majordom, Paolo Gabriele.