La companyia aèria russa Metrojet (Kogalymavia), propietària de l'Airbus A321 que dissabte es va estavellar a Egipte amb 224 persones al seu interior, devia dos mesos de salari als seus treballadors, va informar el Servei Federal de Treball, Rostrud. Un portaveu de l'organisme va confirmar que aquesta informació s'ha descobert en l'auditoria que s'està realitzant després de l'accident. «En aquests moments s'està determinant a quant ascendeix el deute total», va assenyalar el portaveu. Va afegir que en el curs d'aquesta investigació també es supervisarà si es respectaven les normes de riscos laborals, entre d'altres sobre les condicions de treball dels pilots, com períodes de descans i exàmens mèdics i psicològics. El responsable de Rostrud Vsevolod Bukolov, que encapçala aquesta investigació, va assenyalar que «en cas de trobar-se irregularitats en el compliment de les normes laborals, s'exigiran responsabilitats als culpables». L'accident és el sinistre aeri més greu de la història de l'aviació civil russa. efe/Ddg moscou

L'aerolínia russa Metrojet, propietària de l'Airbus A321 que es va estavellar dissabte a Egipte causant la mort als seus 224 ocupants, va atribuir el succés a una «acció exterior», fet que crea dubtes sobre la possibilitat d'un atac terrorista a la convulsa península del Sinaí. «L'única causa que pot explicar que l'avió es desintegrés en ple vol és una acció mecànica exterior a l'aeronau», va explicar un dels directius de la companyia, Alexánder Smirnov, després de descartar factors mecànics i humans.

Després de l'enrenou causat per aquestes declaracions, el màxim responsable de l'agència d'Aviació Civil russa, Rosaviatsia, es va afanyar a desdir l'aerolínia i va assegurar que «és completament prematur parlar sobre les raons de la tragèdia, ja que no hi ha bases per a això». «Vull fer una crida a la comunitat aeronàutica perquè s'abstingui de treure conclusions prematures», va assenyalar el president de Rosaviatsia, Alexander Neradko.

El portaveu del Kremlin, Dimtri Peskov, va afirmar que cap hipòtesi està descartada en aquests moments, però va ser molt caut en assenyalar que les investigacions sobre la tragèdia tot just estan començant. Diumenge, el director del Comitè d'Aviació Interestatal (CAI) de Rússia, Víctor Sorotxenko, va detallar que, abans d'estavellar-se als 23 minuts d'haver-se enlairat de Sharm el Sheij, l'aparell es va destruir «a l'aire i els fragments van quedar escampats per una superfície de prop de 20 quilòmetres quadrats».

Els responsables de Metrojet -antigament anomenada Komalygavia o Kolavia, companyia especialitzada en vols xàrter a llocs turístics- van insistir en la tesi que, abans de caure sobre una zona desèrtica del nord del Sinaí, l'aparell ja estava fora de control. «No pot haver-hi tal conjunció d'errades de sistemes que portin a que l'avió es desintegri a l'aire», va assenyalar Smirnov, que va destacar que, «fins i tot en cas d'una despressurització sobtada, els pilots podrien posar-se les màscares d'oxigen i els passatgers també».

En tot cas, el director nacional d'Intel·ligència dels EUA, James Clapper, va explicar que en aquest moment no hi ha cap «evidència directa» de terrorisme en la catàstrofe aèria ocorreguda a Egipte. Clapper va assenyalar que és «improbable» que el grup gihadista Estat Islàmic (EI) tingui capacitat per fer caure un avió, encara que va matisar que «no descartaria» aquest escenari.

El grup gihadista Wilayat Sina (Província del Sinaí), filial egípcia de l'EI, va assumir la responsabilitat per la caiguda de l'Airbus-321, en un vídeo l'autenticitat del qual no ha pogut ser confirmada.

Per la seva banda, el president de Rússia, Vladímir Putin, va exigir «fer tot» el necessari per aclarir les causes de la catàstrofe aèria. A més, Putin va recordar que a la zona del Sinaí en què va caure l'avió es produeixen periòdicament enfrontaments armats entre les forces armades egípcies i grups terroristes.

«Sens dubte, cal fer tot per tenir un quadre objectiu del que ha passat, perquè sapiguem què va passar i reaccionem a això de manera adequada», va dir el cap del Kremlin en una reunió amb el ministre de Transport de Rússia, Maxim Sokolov.