El nombre de refugiats i immigrants que van creuar el Mediterrani en el mes d'octubre va superar la xifra total acumulada fins al setembre, segons va alertar l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats (Acnur). Segons les últimes dades actualitzades, en el desè mes de l'any 218.000 persones van travessar el mar fugint de conflictes, persecució i misèria i van arribar a les costes europees, quan fins al setembre «només» ho van fer 172.000.

En total, segons l'Acnur, més de 744.000 refugiats i immigrants han travessat el Mediterrani aquest any, dels quals 601.000 han arribat a Grècia i 140.000 a Itàlia. De les gairebé 750.000 persones que han dut a terme la travessia aquest any, el 65% són homes, el 20% nens i el 14% dones. Així mateix, almenys 3.440 persones han perdut la vida durant el viatge.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va insistir en la necessitat de canviar el sistema europeu d'asil, que en molts aspectes ha deixat de funcionar davant el gran flux de refugiats que està arribant al continent.

«Durant molt temps a Alemanya nosaltres vivíem bé amb el sistema de Dublín. Els refugiats eren el problema dels altres, però això ja no és així. Tampoc es pot esperar que Itàlia i Grècia assumeixin tot el pes del problema, per això hem de fer en tot cas canvis al sistema», va dir Merkel en un acte del seu partit, la Unió Cristianodemòcrata (CDU).

Merkel es va mostrar optimista en què es podrà afrontar la crisi dels refugiats amb èxit, però va afegir que per aconseguir-ho cal prendre les mesures polítiques correctes tant a Alemanya com a Europa, respectant els valors en què es recolza la Unió Europea (UE).

«Podem superar el repte que representen els refugiats, estic convençuda d'això, perquè sempre hem superat els grans reptes, però hem de prendre les mesures correctes i guiar-nos pels nostres valors», va dir. A continuació, Merkel va citar l'article 1 de la constitució alemanya, que declara inviolable la dignitat humana, i va afegir que «això no és vàlid només per als alemanys o per als europeus, sinó per a tots els éssers humans».