La Policia Nacional ha detingut al poblat barraquista de la Cañada Real, conegut com el «supermercat» de la droga, i al barri madrileny de Vallecas tres suposats gihadistes que mantenien contactes per internet amb desplaçats a Síria i als quals havien ofert atemptar a Madrid. Es tracta d'una operació de la Comissaria General d'Informació que ha permès desarticular una cèl·lula «extremadament radicalitzada» formada per aquests tres marroquins amb targeta de residència a Espanya que «havien assumit totalment la disciplina i l'ideari terrorista», segons el Ministeri d'Interior.

Els tres homes, d'entre 26 i 29 anys, fa temps que resideixen a Espanya amb les seves famílies i havien tingut treballs temporals en els sectors del cartró o el ferro.

Acusats de formar part d'una cèl·lula vinculada a l'organització terrorista Estat Islàmic, aquestes persones no tenien intenció, com altres presumptes terroristes detinguts a Espanya, de viatjar a Síria o l'Iraq, sinó que a través d'Internet mantenien contactes amb desplaçats i altres adeptes a la causa dins d'Espanya. En aquests contactes els havien ofert executar accions terroristes a Madrid, de l'anomenada «gihad individual» com a «llops solitaris».

Operatiu urgent

Segons el Ministeri d'Interior, l'operatiu policial es va desenvolupar «de manera urgent, atès que els integrants de la cèl·lula, individus molt imprevisibles en les seves reaccions, presentaven indicadors de màxim risc i s'havia detectat la seva voluntat plena de passar a l'acció i portar a terme actes terroristes».

Interior va assegurar que el grup estava perfectament organitzat i jerarquitzat, i cadascun dels seus components tenia designat un paper determinat. Així, el líder de la cèl·lula exercia tasques de captació mitjançant la difusió dels postulats de l'Estat Islàmic, controlava l'evolució dels mateixos i desenvolupava mètodes de formació de disciplina terrorista, mentre que els altres dos assumien una tasca operativa.

En definitiva, un dels arrestats estava integrat a l'Estat Islàmic; l'altre actuava com a «dinamitzador» per a l'adoctrinament d'altres al servei del primer, del qual depenia directament, i el tercer és un adoctrinat. Per això, les fonts van assenyalar que al primer se li atribueix un delicte d'integració en organització terrorista, al segon un delicte de col·laboració amb el grup terrorista i al tercer se li aplicarà la figura de l'«adoctrinat passiu», recollida a l'article 575 del Codi Penal, un dels tipus delictius inclosos en la recent reforma d'aquesta norma per combatre el fenomen gihadista.

Un dels detinguts residia al barri marginal de la Cañada Real Galiana, a la localitat madrilenya de Rivas-Vaciamadrid, i, segons les investigacions policials, tenia fàcil accés a un mercat il·lícit de tot tipus d'armes, el que agreujava la situació.

Els altres dos tenien la seva residència al poblat la Cañada Real de Merina, pertanyent a la capital, i al carrer Peña Prieta del districte de Puente de Vallecas. La policia va practicar escorcolls en els tres habitatges. A més de per contactar amb desplaçats, els detinguts feien servir les xarxes socials i Internet per informar-se dels avenços i èxits de l'Estat Islàmic, a més d'obtenir material per a utilitzar-lo en les seves activitats de radicalització.