El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va garantir que el seu partit sempre defensarà la legalitat i es mostrarà en contra de qualsevol mena de «desobediència», però al mateix temps va dir que no vol ser en cap «front» de partits contra la independència.

Després de reunir-se amb el president del Govern, Mariano Rajoy, al Palau de la Moncloa per parlar del repte independentista a Catalunya, Duran va insistir que estarà sempre en contra del «caos» i que respectarà les decisions que pugui adoptar el Tribunal Constitucional encara que no li agradin.

El líder d'Unió també va «celebrar» que Rajoy, de moment, només tingui previst recórrer al Constitucional en el cas que la resolució de Junts Pel Sí i la CUP per iniciar la independència tiri endavant. «Res més», va explicar.

El líder d'UPyD, Andrés Herzog, va instar Rajoy a acudir a la «via penal» per perseguir pel delicte de «conspiració per a la sedició» els independentistes catalans i li va demanar que activi ja l'article de la Constitució que preveu la suspensió de l'autonomia. Herzog va explicar en roda de premsa que havia demanat al cap de l'Executiu l'ajuda de la Fiscalia i de l'Advocacia de l'Estat per a la querella criminal que ja ha presentat UPyD contra els promotors del projecte independentista.

El president del Govern ha adquirit el compromís amb els representants dels partits als quals ha anat rebent aquests dies al Palau de la Moncloa d'anar informant-los «pas a pas» de les decisions de l'Executiu en aquesta estratègia per frenar el desafiament independentista a Catalunya.

Així ho va destacar la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, qui va assegurar que la ronda de contactes oberta pel president «ha estat bona» i «ha enfortit la defensa de la sobirania nacional, la unitat i la igualtat dels espanyols» i el respecte a la legalitat.

Després d'aquestes reunions, i amb independència de les posicions o els matisos i diferències entre uns i altres, Rajoy s'ha compromès a coordinar aquesta estratègia i a mantenir un diàleg fluid i una interlocució constant amb els diferents partits.