Les filtracions revelen un mal ús del Vaticà dels diners de la caritat

Comptes creats per ajudar un hospital pediàtric s'haurien destinat a pagar l'àtic de Bertone

04.11.2015 | 07:19
Vallejo Balda continua detingut per la filtració de documents secrets del Vaticà.

El mal ús i el malbaratament de diners destinats a la caritat o de la gestió de béns immobles són algunes dels pràctiques econòmiques vaticanes que han començat a conèixer-se en relació amb les detencions del sacerdot espanyol Ángel Vallejo Balda i la italiana Francesca Chaouqui. Els autors dels llibres Via Crucis, de Gianluigi Nuzzi, i Avarizia, d'Emiliano Fittipaldi, van començar a revelar en les edicions dels diaris italians en què consisteixen els documents reservats de les finances vaticanes als quals han tingut accés.
La filtració d'aquests documents va conduir el cap de setmana a les detencions de Vallejo Balda i la italiana Chaouqui, el primer dels quals està arrestat al Vaticà.
En un article publicat al diari La Repubblica i en diverses entrevistes, Fittipaldi explica com el 2010 la major part dels diners que es van recollir amb l'"bol de Sant Pere, la institució que gestiona les obres de caritat del Papa, van ser destinats a «despeses ordinàries i extraordinàries de dicasteris i institucions de la Cúria romana» i no als més necessitats.
«El fons per a les obres missioneres comptava amb 139.000 euros, fruit de donacions, però en els últims dos anys només ha lliurat 17.000 euros a les missions», escriu l'autor.
El periodista del setmanal L'Espresso, que assegura que ha tingut accés a centenars de fonts i va criticar l'arrest de les dues persones per part del Vaticà, explica també com dels comptes de la Fundació Bambin Gesu, creada per ajudar l'hospital pediàtric que gestiona el Vaticà, han sortit els fons per reformar l'àtic de l'exsecretari d'Estat Tarciso Bertone després de la seva jubilació.
També es va revelar com el patrimoni immobiliari del Vaticà només a Roma és d'uns 5.000 béns, entre cases i locals, però «ni ells mateixos saben quants són» a causa de la manca de registres i quants són llogats per pocs euros.
Chaouqui va assegurar a la premsa italiana que va ser el sacerdot espanyol qui va filtrar els documents als mitjans, així com alguns enregistraments del Papa. «No tinc res a veure amb corbs o talps, demostraré la meva innocència. Em sento bé amb la meva consciència», va afegir.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema