El jutge Fernando Andreu ha enviat a presó els tres detinguts a Madrid per formar part d'una xarxa gihadista "disponible tant per cometre atemptats terroristes, com per complir amb un extens catàleg d'activitats complementàries" a favor de l'organització terrorista islamista DAESH, també coneguda com a Estat Islàmic.

En tres actuacions, el jutge de l'Audiència Nacional decreta presó incondicional i sense fiança per als tres detinguts en el poblat xabolista de la Cañada i Vallecas -Yassin El Mourabet (considerat el capitost), Abdessarek Essalhi (el seu presumpte lloctinent) i Walid Oudra-, tots ells d'origen marroquí. Segons la policia, El Mourabet va influir en la radicalització d'Essalhi i aquest en la de Oudra i en la d'una quarta persona que va aconseguir fugir, Mostafa Dahouti.

Després d'aquest procés, els dos últims, "des del passat 18 d'octubre, haurien acceptat com a real una espiral apocalíptica que justificaria segons ells mateixos manifesten de forma clara, expressa i inequívoca la comissió d'accions contra la vida d'altres persones".

Entre les activitats desplegades per Oudra, un de les actuacions esmenta la d'informar al seu controlador, Essalhi, de l'existència d'un centre de practicants de la branca sufí de l'islam just sota el seu domicili, al carrer Mantuano de Madrid, als quals "considera infidels i enemics de la religió".

Andreu assenyala que el grau de radicalització de Oudra és tal que "comença a exterioritzar el seu desig d'alliberament espiritual, solament assolible a través de conceptes divins que menyspreen el món real i idealitzen la mort i el paradís que després d'ella es troba". "El seu desig exterioritzat en diverses ocasions passa necessàriament pel combat i l'anihilació de totes aquelles persones que considera infidels per no complir la voluntat divina o ser enemics de l'islam", sosté Andreu.

Per tot això, el jutge els imputa per participació activa en organització terrorista, castigat amb penes d'entre 6 i 12 anys de presó, o realització d'activitats de captació o adoctrinament per intentar incorporar-se a organització terrorista, que comporta penes d'entre 5 i 10 anys de presó.