El primer ministre britànic, David Cameron, va assegurar que és «probable» que l'avió rus que es va estavellar dissabte a la península del Sinaí després d'enlairar-se de la ciutat egípcia de Sharm el Sheikh fos abatut per una bomba. Cameron va afegir que no hi ha «certesa» que hagi estat un artefacte explosiu, però sembla cada vegada «més probable» que ho fos.

Londres reforçarà la seguretat a l'aeroport de Sharm el Sheikh per repatriar els 20.000 turistes britànics encallats en aquesta ciutat egípcia, davant els temors generats per l'avió rus sinistrat a la península del Sinaí. Cameron va rebre a Downing Street el president egipci, Abdelfatah al Sisi, que va arribar dimecres a la nit per a una visita oficial de tres dies a aquest país, i que estava planejada abans de conèixer-se noves dades sobre el sinistre de l'aparell.

L'arribada d'Al Sisi es va produir després que el Govern de Londres suspengués tots els vols amb Sharm el Sheikh, arran de que els seus serveis d'intel·ligència apuntessin a que l'accident de l'aparell rus podria haver estat provocat per un artefacte explosiu.

El líder tory va destacar que la seva «prioritat» ara és la seguretat dels nacionals del Regne Unit que segueixen a Egipte, afectats per una mesura que el Caire ha titllat d'«injusta» i «prematura». Davant la present situació, Cameron i Al Sisi es van comprometre a treballar «en un esperit de cooperació estreta» per restaurar la normalitat el més aviat possible.

Per part seva, Rússia va fer una crida a esperar els resultats de la investigació davant les versions cada vegada més insistents que la nau va poder ser objecte d'un atac terrorista. «En avaluar les causes de la catàstrofe aèria de l'Airbus A321 a Egipte és necessari operar amb les dades que s'obtinguin en el curs de la investigació oficial que es troba en marxa», va explicar el president rus, Vladímir Putin, en una conversa telefònica amb el primer ministre britànic.

Els dos líders van intercanviar opinions sobre el desastre aeri i van analitzar assumptes relatius a la «lluita conjunta contra el terrorisme internacional» en una conversa telefònica, que es va celebrar a iniciativa de la part britànica, segons la Presidència russa.

«Si hi ha qualsevol dada seriosa, per descomptat esperem que qui la tingui la proporcioni a la investigació», va afirmar el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov. Va destacar així mateix que qualsevol declaració abans de conèixer-se els resultats de les investigacions són «informacions no verificades o especulacions».

Peskov va reiterar la posició russa que «no es pot excloure cap teoria» sobre la causa del desastre, però va insistir que no hi ha una línia d'investigació prioritària i en la necessitat d'esperar els resultats dels peritatges.

Noves precaucions

La companyia alemanya de transport aeri Lufthansa i les seves filials deixaran també de volar a Sharm el Sheikh després d'una decisió similar sobre el Sinaí després de la catàstrofe de l'avió rus. Lufthansa va informar que totes les seves aerolínies mantenen la interrupció del trànsit aeri comercial al Sinaí amb motiu de la situació actual a la península, decisió anunciada el 31 d'octubre.