El PP segueix sent la primera força política amb un 29,1 per cent, segons el CIS, i fins i tot augmenta el seu avantatge amb el PSOE fins als 3,8 punts, si ben els socialistes també milloren la seva estimació de vot per davant de Ciutadans que ja és el tercer partit superant a Podem, que accelera la seva caiguda. El baròmetre no fa una estimació dels escons que aconseguiria cap força política. Izquierda Unida, a qui el CIS encara situa de la mà d'ICV, es col·locaria en cinquena posició amb el 4,7% dels suports, immediatament per davant de CDC (2,9%) i ERC (2,2%). Pel que fa a Unió, l'enquesta el situa en el 0,1% dels vots en el conjunt de l'Estat.

L'enquesta del Centro de Investigaciones Sociológicas del mes d'octubre ha donat un respir als dos grans partits que mantenen un clar lideratge sobre les forces emergents, a un mes i mitjà de les eleccions generals del 20 de desembre.

Els socialistes també incrementen la seva estimació de vot fins al 25,3 per cent -quatre décimes més que al juliol-, mentre que Ciutadans se situa ja com a tercera força política amb un 14,7 per cent, pujant 3,6 punts en tres mesos.

Podem accelera la seva caiguda i pansa del 15,7 per cent de juliol al 10,8 d'octubre, quan a primers d'any va arribar a aconseguir el 23,9 per cent segons el CIS, fins i tot per davant del PSOE.

No obstant això i com és habitual en les últimes enquestes, els socialistes superen en més d'un punt al PP en suport directe -sense la interpretació demoscòpica-, ja que el sondeig d'octubre atorga al PSOE un 16,6 per cent enfront del 15 per cent dels populars.

Tornant a l'estimació de vot, IU segueix la seva senda ascendent, puja un punt i es quedaria amb el 4,7 per cent i UPyD perdria una mica de suport i es quedaria en l'1,2 per cent.

CDC per quatre dècimes

Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) -sense Unió- baixaria quatre dècimes fins al 2,9 per cent, mentre que el partit de Josep Antoni Duran Lleida es queda amb un testimonial 0,1 per cent.

De la resta de partits, ERC pràcticament repetiria els seus resultats de juliol amb un 2,2 per cent; igual que Amaiur, que puja una desena fins a l'1,2. Com que l'enquesta no territorialitza els resultats, és a dir, no estima el resultat a cada comunitat, no és possible saber qui guanyaria les eleccions a Catalunya perquè, entre d'altres, no se sap el suport que obtindria C's, PPC, PSC o ICV en coalició amb Podem.

Per contra, el PNB sofriria una reculada en passar de l'1,3 al 0,7 per cent, sent superat per Compromís-Equo que suma dues dècimes fins a l'1,4.