El nombre de refugiats que creuen el Mediterrani i arriben a les costes europees el 2015 pot arribar fins al milió de persones, va anticipar l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats (Acnur). «El nou pla hivernal d'Acnur preveu que podria haver-hi fins a 5.000 arribades per dia des de Turquia entre novembre de 2015 i febrer de 2016», va explicar l'entitat en un comunicat en el qual sol·licita una nova partida pressupostària per a fer front a l'hivern.

En total, segons Acnur, més de 744.000 refugiats i immigrants han travessat el Mediterrani aquest any, de manera que si se sumen els 300.000 extres calculats en els dos últims mesos de 2015, la xifra total superaria el milió de persones. Segons les últimes dades actualitzades, malgrat l'empitjorament del temps -i per tant de la perillositat de creuar el mar en embarcacions precàries-, a l'octubre 218.000 persones van travessar el Mediterrani fugint de conflictes, persecució i misèria i van aconseguir arribar a les costes europees, quan al setembre «només» ho van fer 172.000. De les gairebé 750.000 persones que han dut a terme la travessia aquest any, el 65% són homes, el 20% nens i el 14% dones. Així mateix, almenys 3.440 persones van perdre la vida durant la tarvessia.

La guàrdia costanera grega va recuperar de matinada el cos sense vida d'un nen davant l'illa de Kos, al mar Egeu, després del naufragi d'una embarcació amb una quinzena de refugiats que havien sortit des de la costa turca. Els guardacostes van poder rescatar al mar 10 refugiats, mentre quatre persones més havien aconseguit arribar pels seus propis mitjans a la costa. Amb l'empitjorament del temps, els naufragis davant les illes gregues s'han convertit en un drama quotidià.

Paral·lelament, la guàrdia costanera italiana va confirmar que en les últimes hores han estat rescatats 949 immigrants que navegaven en dificultats en diverses embarcacions prop de les costes de Líbia.

La fragata Canarias va rescatar davant de les costes de Líbia 517 immigrants que navegaven a la deriva en una petita embarcació i es va dirigir ??cap al port italià de Lampedusa, on va desembarcar els rescatats.