El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va garantir als sindicats que, si arriba al Govern, derogarà la reforma laboral aprovada pel Govern del PP i recuperarà la causalitat dels acomiadaments perquè aquests hagin d'estar més justificats. Sánchez va traslladar aquest compromís als secretaris generals d'UGT, Cándido Méndez, i de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, en la reunió mantinguda ahir en un hotel de Madrid per exposar-los les propostes electorals del PSOE. En una roda de premsa posterior, Sánchez va reafirmar la seva postura de derogar la reforma laboral, però, encara que sense referir-se expressament a això, va donar a entendre que manté el seu pla que la indemnització de l'acomiadament no se suprimeixi immediatament i quedi a costa del diàleg entre sindicats i empresaris.

«La posició del PSOE és clara i nítida: anem a derogar la reforma laboral amb un decret llei i anem a obrir un procés de diàleg amb els sindicats i empresaris per fer un Estatut dels Treballadors que sigui una carta de drets laborals perduts aquests quatre anys», va dir Sánchez.

El full de ruta fixat per Sánchez en l'esborrany del programa electoral, l'aprovació definitiva del qual es farà en la conferència política del PSOE convocada els propers dies 14 i 15, és derogar la reforma laboral en dues fases. En la primera, via decreto, es revocaria tot el concernent als contractes que generen precarietat i als salaris i es potenciaria la negociació col·lectiva, i per més endavant, es deixaria la qüestió de la indemnització per acomiadament. Algunes federacions socialistes, entre elles, l'andalusa, han mostrat les seves discrepàncies amb la mesura referida a l'acomiadament i defensen que la reforma laboral es derogui al complet i immediatament.

La reforma laboral del PP va reduir la indemnització per acomiadament improcedent de 45 a 33 dies per any treballat, mentre que en el cas de l'acomiadament per causes econòmiques, la va mantenir en 20 dies. En la seva compareixença, Sánchez va explicar que la proposta que el PSOE portarà al seu programa serà «recuperar la causalitat dels acomiadaments i la racionalitat i la proporcionalitat dels expedients de regulació d'ocupació», a més d'«enfortir la tutela judicial efectiva que va menyscabar el PP».