El secretari de Política de Podem, Íñigo Errejón, va criticar ahir la "marcada" absència dels drets socials en les propostes de Ciutadans fetes públiques dissabte passat per Albert Rivera.

No obstant això, Errejón va afirmar que existeixen uns certs temes amb els quals "podríem estar en certa sintonia" amb el partit de Rivera, com la separació de poders, la regeneració democràtica o la reforma del Senat, alguns dels principals reptes d'Espanya. El candidat de Podem va subratllar també que un altre d'aquests temes és "la creixent desigualtat al nostre país".

Aquests van ser, però, els únics punts de confluència que va trobar entre ambdues formacions el número dos de Podem, que, "lamentablement", veu Ciutadans "més a prop de les propostes de les FAES del PP" i, al seu parer, el fet de no abordar la qüestió dels drets socials podria ser "perquè està fent política al servei dels privilegiats que més han guanyat durant els anys més durs de la crisi".

La proposta de reforma

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va explicar ahir, en relació amb el Senat, que el que la seva formació planteja és "una substitució per una cambra més eficaç on es reuniran els presidents dels Governs Autonòmics i debatran els assumptes territorials".

Entre aquests assumptes Rivera va destacar els plans hidrològics, assumptes logístics o d'infraestructures que són, va reiterar, matèries "que preocupen a nivell territorial".

El candidat a la presidència del Govern creu que el Senat "és una càmera que no ha estat útil i que no ha sabut canalitzar aquest debat territorial com hauria d'haver estat".

Ciutadans, va assegurar el seu líder, vol convertir el Congrés dels Diputats en una cambra nacional on es debatin els assumptes nacionals i la Conferència de Presidents Autonòmics en el lloc on es debatin els assumptes autonòmics.

Sobre què passarà amb els senadors que siguin escollits a les properes generals, Rivera va afirmar que "seguiran sent senadors i defensaran que aquest es converteixi en un Consell de presidents autonòmics".

"Nosaltres volem participar de les institucions, però no volem estar fora; estem en línia amb els nostres candidats i som conscients que Espanya necessita una cambra on debatre de debò aquests assumptes. I no ha de ser entre 260 senadors, ha de ser entre 17 governs autonòmics i les ciutats autònomes de Melilla i Ceuta", va afegir.

El PP, en contra

En relació amb l'anunci del líder de Ciutadans sobre la supressió d'algunes institucions, el sotssecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, va afirmar que "no hi ha més irresponsabilitat" que 24 hores abans del "principal desa?fiament secessionista" de la democràcia espanyola, llançar el missatge que "no valen res" les institucions, la Cambra Alta, el Tribunal Constitucional, "que serà el garant de la legalitat i unitat d'Espanya", o el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Casado va retreure que es vulgui "afeblir" el Senat, convertint-lo en un òrgan "en el qual els presidents autonòmics puguin decidir sobre la sobirania nacional" i va assegurar que això "és barrejar l'executiu amb el legislatiu".

"Caldrà perfeccionar el sistema, però no passant pel trauma de tornar a dividir els espanyols", va apuntar Casado, i va assegurar que no veu "nivell en l'oposició per enriquir" el sistema.