La direcció del PSOE va aprovar ahir una esmena transaccional al seu programa electoral en la qual especifica que, si arriben al Govern, "derogaran amb caràcter immediat tota la reforma laboral del PP" i deixa "la revisió" del cost per acomiadament a la negociació amb els agents socials. L'esmena, que finalment s'incorporarà al programa amb què el PSOE concorre a les eleccions del 20 de desembre, recull el sentir d'algunes federacions, com l'andalusa, que havien pressionat perquè la derogació de la reforma laboral fos ferma.

No obstant, la transaccional no especifica si la indemnització per acomiadament improcedent tornaria a ser de 45 dies per any treballat (enfront dels 33 establerts pel PP), és a dir, si quedaria finalment en els nivells previs a la reforma laboral.

Fonts del PSOE van dir que en cap moment les federacions havien demanat que es posessin dies al cost per acomiadament. Segons l'esmena, els socialistes aprovaran un decret-llei que recuperi la centralitat de la negociació col·lectiva, elevi el salari mínim interprofessional, garanteixi els drets dels treballadors i combati de manera eficaç la precarietat en l'ocupació. En paral·lel, s'obre un diàleg amb els agents socials per garantir la igualtat salarial, recuperar la causalitat i proporcionalitat de l'acomiadament, revisar-ne els costos i la raonabilitat en els acomiadaments col·lectius. Es tracta, diu l'esmena, que l'acomiadament sigui "l'última mesura en els processos de reestructuració empresarial" i d'assegurar la tutela judicial efectiva enfront de l'acomiadament injustificat. El líder socialista va afirmar que el programa electoral és un projecte de canvi que "combina experiència i renovació", elaborat de "baix a dalt" i "coherent", i va subratllar que es tracta d'"un contracte ciutadà" que es complirà a partir del 20 de desembre.