La jutge d'instrucció 3 de Sevilla, Patricia Fernández, ha arxivat la denúncia presentada contra la concessió de la mina d'Aznalcóllar (Sevilla) per part de la Junta d'Andalusia a l'empresa Minorbis-Grupo México perquè considera que no hi ha indicis de prevaricació en la decisió adoptada. La jutge acorda que s'arxivi la causa, en què hi havia set imputats, entre ells l'exdirectora general d'Indústria, Energia i Mines de la Junta d'Andalusia María José Asensio Coto, que va ser apartada del seu càrrec després de la imputació judicial.

La jutge va obrir la investigació del cas després de la denúncia presentada el 2 març 2015 per l'altra empresa finalista del concurs, Emerita Resources, que apreciava que en la concessió es van cometre els delictes de prevaricació, suborn, tràfic d'influències i negociació il·legal.

Sense indicis

En l'acte, que té data del 6 de novembre, la jutge explica que en la concessió de la mina, realitzada el 20 febrer 2015 per part de la Junta d'Andalusia, no hi ha indicis que hagi existit un acord entre els imputats per, cometent errors a propòsit en els seus dictàmens, afavorir l'empresa Minorbis.

El passat divendres 6 de novembre, la Conselleria de Treball, Empresa i Comerç va anunciar, abans que transcendís l'arxiu judicial de la causa, que deixava sense efecte la paralització cautelar de l'adjudicació de l'explotació de la mina d'Aznalcóllar.

Segons la jutge, «no pot convertir-se en la instrucció penal en instància encarregada de la baremació de les diverses solucions proposades si no hi ha indicis suficients, més enllà de simples sospites o conjectures, de l'existència de desviació de poder en exercir les potestats de selecció de les ofertes presentades».

L'empresa Emèrita Resources va anunciar que recorrerà en apel·lació davant l'Audiència Provincial de Sevilla.

El conseller andalús de Treball, Empresa i Comerç, José Sánchez Maldonado, va expressar la seva «tremenda satisfacció» per l'arxiu de la causa i va assenyalar que espera que «no surtin gratuïtes» les acusacions «totalment irresponsables». Maldonado va destacar que el procés per a la reobertura i explotació de la mina «està en marxa» i va lamentar que hi hagi hagut persones i institucions que hagin preferit «apuntar-se al soroll». «Avui queda clar que aquesta estratègia tenia un recorregut curt», va assegurar el conseller de Treball.