El primer ministre britànic, David Cameron, va obrir formalment la negociació de la relació amb la UE en enviar al president del Consell Europeu, Donald Tusk, la carta amb els seus plans de reformes de la Unió, com la immigració i el mercat únic, abans de convocar el promès referèndum. Cameron va remetre la missiva al mateix temps que va divulgar a Londres els quatre pilars que conformen les seves propostes de reformes, que inclouen assumptes com el mercat únic, la immigració dels comunitaris, la competitivitat i la integració europea.

El Govern britànic considera essencials aquestes ofertes per convocar, com va prometre en la campanya per a les eleccions generals del passat maig, el plebiscit abans de finals de 2017. En un ampli discurs pronunciat al Reial Institut de Relacions Internacionals de Londres, més conegut com Chatham House, el primer ministre conservador va reconèixer el desafiament que suposa aquest procés de negociació amb els 27, però el va considerar assolible amb «paciència, bona voluntat i imaginació política»

Aquesta és la primera vegada que Cameron col·loca en paper les seves propostes, després de diversos mesos d'incertesa sobre el que realment buscava i que tractés amb altres socis comunitaris qüestions simplement tècniques sobre aquests canvis. En explicar el seu pla, el polític conservador va argumentar que vol protegir la seguretat econòmica i nacional del Regne Unit, així com convertir la UE en un bloc més competitiu.

La Unió Europea va advertir que algunes idees de Cameron són «altament problemàtiques». Tusk va donar «justificant de recepció» de la missiva del primer ministre britànic en un missatge de la xarxa social Twitter, on va afirmar que «les negociacions sobre la pertinença del Regne Unit a la UE poden ara començar», i va avançar que la setmana que ve iniciarà consultes bilaterals amb els estats membres i amb l'Eurocambra sobre les qüestions que han de ser tractades en les converses amb Londres. «Acabem de rebre la carta i hem d'analitzar-la en detall», va assenyalar el portaveu comunitari Margaritis Schinas.