La moció parlamentària amb la qual l'esquerra va derrocar el Govern conservador de Pedro Passos Coelho aplana el camí a un inèdit Executiu a Portugal liderat per socialistes i avalat per l'esquerra radical. «Esperarem serenament a que el president de la República (Aníbal Cavaco Silva) procedeixi» a l'obertura de contactes previs a l'encàrrec de formar un nou Executiu, va manifestar als periodistes el líder del Partit Socialista (PS), António Costa, aspirant a encapçalar el proper gabinet amb el suport del marxista Bloc d'Esquerra, el Partit Comunista Portuguès (PCP) i Els Verds.

Costa va expressar la seva cautela davant la decisió que pugui adoptar Cavaco Silva després de la caiguda al Parlament del gabinet de Passos Coelho només onze dies després d'haver pres possessió, convertint-se així en el més breu de la història de la democràcia portuguesa.

La moció de rebuig presentada per l'oposició va ser aprovada per 123 vots a favor (set més que la majoria absoluta) i 107 en contra, els de la coalició conservadora entre el Partit Social Demòcrata (PSD, centredreta) i els democristians del CDS -PP.

«Es pot passar la pàgina de l'austeritat a la zona euro», va proclamar el líder socialista, molt criticat pel centre-dreta per haver-se aliat amb l'esquerra radical. Costa va defensar que el pacte amb el Bloc i el PCP, dues forces històricament bel·ligerants amb els moderats del PS, se sustenta en la «serietat» i inclou «la garantia» que s'examinaran de manera «conjunta» els Pressupostos de l'Estat.

Entre les mesures pactades per les forces d'esquerres destaquen la reposició integral de les retallades salarials aplicades als funcionaris, un augment gradual del salari mínim dels 505 euros fins als 600 el 2019, actualitzar les pensions i revocar diverses privatitzacions.

Milers de manifestants, la majoria del principal sindicat de Portugal, van celebrar al costat de l'escalinata del Parlament la caiguda del Govern de Pedro Passos Coelho després de la moció de rebuig que va ser aprovada pels partits d'esquerres.