El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha imputat cinc exdirigents d'ETA per l'assassinat el 1995 del regidor del PP a Sant Sebastià Gregorio Ordóñez, en considerar que van ordenar acabar amb la seva vida com a membres del comitè executiu de la banda en aquesta època.

Pedraz ha imputat Mikel Albisu Iriarte, Mikel Antza; Ignacio de Gracia Arregi, Iñaki de Rentería; José Javier Arizcuren Ruiz, Kantauri; Julián Achurra Egurola, Pototo; i Juan Luis Aguirre Lete, Insuntza, després d'admetre a tràmit una denúncia que va presentar la germana del assassinat, Consuelo Ordóñez.

El jutge s'ha basat en un informe de la Direcció d'Informació de la Guàrdia Civil que aporta, segons Pedraz, fiables i versemblants indicis de la participació dels cinc en la decisió de matar Gregorio Ordóñez.

L'acte del magistrat descriu el funcionament piramidal i jeràrquic d'ETA, on la seva cúpula o comitè directiu assumeix totes les funcions directives, «de manera que no hi ha res que aquesta cúpula no controli, impulsi o dirigeixi, com a òrgan encarregat que es compleixin les línies estratègiques de la banda criminal». En l'acte, el jutge acorda notificar la imputació als cinc afectats perquè puguin personar-se en la causa.