És el cervell econòmic de Ciutadans, el ministre d'Economia si arribés a governar Albert Rivera. Garicano és professor de la London School of Economics i coautor de Recuperar el futuro. Doce propuestas que cambiarán España. El Finnancial Times el va qualificar com uns dels joves economistes més prestigiosos.

Els seus fills van a l'escola a Holanda i allà els pares fan torns per netejar les classes. Manuela Carmena ho va proposar a Madrid i es van escandalitzar.

No era similar, era un treball pagat i a Holanda és voluntari. Allà la gent fa moltes coses; quan l'Estat no pot, ho fa la societat.

Volen regenerar Espanya, un país que tira les burilles i els papers a terra, és indicatiu?

Abans es podia fumar a bars, oficines i hospitals i això ha desaparegut. Les societats evolucionen i coses que semblaven impossibles després no ho són. Cal canviar les institucions però també normes i valors. Requereix pedagogia, però si els polítics són els primers que roben, com poden dir a la gent que no defraudi?

Com «Suècia va arribar a ser Suècia»?

Suècia no era Suècia. En un moment donat, hi va haver una crisi enorme i es van posar a canviar tot, començant pel sistema educatiu i, en deu o quinze anys, van revolucionar les institucions. Espanya necessita fer el mateix. Si vol ser un país modern, cal acabar amb la partitocràcia, l'amiguisme i l'enxufisme.

Un Big Bang?

Doncs sí, és el que plantegem. Per exemple, un interventor municipal, que ha de controlar els comptes de l'ajuntament, no pot dependre de l'alcalde de torn perquè no té independència. Cal acabar amb això, com cal eliminar el Senat i les diputacions, que són un niu de corrupció.

Però són molts llocs de treball.

Per col·locar la clientela dels partits tradicionals, que mai tindran interès a acabar amb això. Nosaltres sí, perquè venim sense càrregues ni motxilles. Les veritables reformes en educació, el mercat de treball o la regeneració institucional si no s'han fet no és per falta de diagnòstic, sinó de voluntat política, no hi ha ganes de canviar les coses per l'interès clientelar dels partits. I nosaltres no tenim lligams, és l'avantatge. Es necessita gent nova per acabar amb tot això.

Contra la corrupció?

Cal protegir els que denuncien la corrupció i no considerar-los xivatos, com fa la cultura popular espanyola, sinó considerar-herois. Que es protegeixi la seva identitat i el seu secret, que tingui un avantatge professional i fins i tot que se li doni una recompensa per jugar-se la pell; que participi dels beneficis de l'estalvi que ha ocasionat. És una oportunitat única, els espanyols estan farts.

Molt mercat i poc Estat?

L'Estat ha de ser més petit i posar menys regles, però les que posi, ha de fer-les complir. A Espanya passa el contrari, hi ha lleis i més lleis però no es compleixen.

Ciutadans és més de dretes que el PP? O menys?

Ciutadans és molt menys de dretes. No és qüestió d'esquerres i dretes, amb les nostres propostes volem posar l'Estat i el mercat al servei dels ciutadans. Som netament de centre i creiem que ha d'haver-hi una economia de mercat que funcioni, una xarxa de protecció social i un Estat eficaç.

Brussel·les demana retallar 9.000 milions al proper Govern.

El Govern del PP i els autonòmics han triat retallar en sanitat però a ningú se li va ocórrer retallar en diputacions i xarxes clientelars. Amb l'eliminació de les diputacions i retallades administratives es poden estalviar 5.000 milions d'euros com a mínim.

Abaixaran impostos?

Podem reduir a la meitat el dèficit públic sense retallar en sanitat i educació, només eliminant forats en l'impost de societats, lluitant contra el frau i suprimint duplicitats a l'Administració. Això ens permetrà abaixar els impostos.

La reforma fiscal de Ciutadans s'assembla a la de FAES?

No. La nostra mesura estrella és el complement salarial, i solament la proposem nosaltres: 7.000 milions per a les rendes més baixes.

Els jutges deploren el seu projecte de suprimir el CGPJ.

A les associacions de jutges, que són les que controlen els nomenaments, no els agrada que es faci per mèrits.