La locomotora alemanya mantindrà la seva velocitat de creuer el 2016 malgrat l'efecte de la crisi dels refugiats sobre el mercat laboral i les finances públiques, va dictaminar el Consell Assessor d'Economistes del Govern d'aquest país. Els anomenats «cinc savis» van presentar el seu informe anual, en què també dediquen la seva atenció a l'estabilització de l'eurozona, on advoquen per regular un procediment d'insolvència per als estats membres i adverteixen dels riscos de la política monetària expansiva del Banc Central Europeu (BCE).

L'informe explica que l'arribada de refugiats és clau per explicar aquest comportament del mercat laboral i avança que les seves conseqüències a «mitjà termini», tot i que són difícils de predir per les incerteses sobre la seva evolució, seran en tot cas «moderades». Així, l'arribada de refugiats pot elevar el nombre d'empleats en entre 250.000 i 500.000 asilats fins al 2020 i també incrementar el nombre de desocupats entre 300.000 i 350.000 refugiats.

Per altra banda, els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea i l'Àfrica van reconèixer durant la cimera que els va reunir a Malta que han de cooperar per fer front a la immigració irregular i aconseguir vies d'accés legal a Europa.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va afirmar que l'Àfrica ha de comprometre's amb els seus ciutadans perquè la joventut del continent tingui oportunitats i combatre la pobresa i la manca de transparència, de manera que es lluiti contra traficants.

El president de Costa d'Ivori, Alassane Quattara, va explicar que el seu país és exemple d'integració, perquè el 25% de la població és d'altres països, i va assegurar que viuen en pau i democràcia, que és el que cal buscar per a la integració.

Almenys 14 refugiats, entre ells set nens, van morir ofegats en enfonsar-se l'embarcació en què es dirigien a l'illa grega de Lesbos des de les costes turques. A més de recuperar 14 cadàvers, les patrulles marítimes turques van poder salvar 27 passatgers de la barca. Els refugiats van arriscar-se en una embarcació de fusta per intentar creuar un braç de mar d'uns 10 quilòmetres d'ample.