El britànic Mohamed Emwazi, conegut com a John el gihadista i un dels terroristes més buscats del món després d'aparèixer en diversos vídeos de decapitacions d'occidentals per l'Estat Islàmic (EI), ha mort aquest divendres en un atac dels Estats Units a Síria, segons han informat fonts militars a la cadena britànica BBC.

Amb un "alt grau de certesa", John el gihadista va morir en l'atac que va tenir lloc als afores de la ciutat de Raqqa, al nord de Síria, segons les mateixes fonts.

Un portaveu de la coalició antiterrorista, Steve Warren, ha assegurat que, tot i que farà falta algun temps per verificar al cent per cent la suposada mort d'Emwazi', estan "raonablement segurs" de l'èxit de l'atac aeri, perpetrat amb un vehicle aeri no tripulat, un 'drone'.

Segons la cadena pública britànica, Emwazi i una altra persona que estava amb ell han mort quan les forces dels EUA han atacat el vehicle en el qual els dos viatjaven, als afores de Raqqa.

Les autoritats britàniques encara no han aportat informació sobre l'operació nord-americana, però els mitjans esperen que el primer ministre, David Cameron, faci una declaració en les properes hores.

John el gihadista, nascut a Kuwait el 1988, va aparèixer en els vídeos de l'EI en els quals es van mostrar els assassinats dels periodistes nord-americans Steven Sotloff i James Foley, del cooperant nord-americà Abdul-Rahman Kassig, dels cooperants britànics David Haines i Alan Henning i del periodista japonès Kenji Goto.

El gihadista va cridar l'atenció dels serveis secrets a l'agost del 2014, quan Estat Islàmic va divulgar un vídeo en el qual apareixia encaputxat i degollava James Foley davant la càmera, però sobretot pel seu fort accent anglès londinenc. Posteriorment va trascendir que Emwazi va estudiar en un col·legi secundari del nord de Londres i després va cursar informàtica a la Universitat de Westminster, a la capital britànica. Pel que sembla, va abandonar el Regne Unit el 2013 per viatjar a Síria a fi d'unir-se a l'EI.

Durant una visita oficial a Praga, el ministre d'Exteriors de Regne Unit, Philip Hammond, també s'ha expressat en la mateixa línia que Washington: "no puc dir amb seguretat que el bombardeig ha complert els seus objectius perquè encara no tenim aquesta informació, però creiem que l'atac ha estat un èxit". No obstant això, fonts de seguretat citades per la cadena CBS han estat més contundents i han dit estar "totalment segures" que Emwazi "és mort".