L'Estat Islàmic ha difós un nou vídeo en què amenaça d'atemptar «molt aviat» a territori rus. És la seva resposta a l'ofensiva militar que Moscou desenvolupa a Síria des de fa mes i mig. Al vídeo hi ha noves amenaces en rus i càntics en què els terroristes adverteixen que «aviat, molt aviat, la sang es vessarà com un oceà». «Les goles dels infidels tremolaran pels nostres ganivets», establia el vídeo en rus. Les amenaces fan menció explícita als civils: «Farem que les vostres esposes siguin les nostres concubines i que el vostres fills siguin els nostres esclaus». Mentre els càntics sonen, al vídeo (de gairebé cinc minuts de durada) apareix una important recopilació d'afusellaments, atemptats, degollaments i altres atacs contra els «infidels». El vídeo ha estat elaborat pel portal Al Hayat, vinculat a l'Estat Islàmic i encarregat de difondre el seu missatge en llengües estrangeres. L'Estat Islàmic ja havia amenaçat Rússia pels seus bombardejos a Síria, i es considera que l'avió rus que es va estavellar al Sinaí va ser atacat per l'EI. ddg el caire

Una operació contra el terrorisme gihadista coordinada per la Unitat de Cooperació Judicial de la Unió Europea (Eurojust) i després de la investigació dels carrabiners italians ha permès la detenció de 15 persones a Itàlia, Noruega, Gran Bretanya i Finlàndia. La investigació, batejada JWeb i realitzada per la fiscalia de Roma durant cinc anys, va destacar la «importància de l'activitat terrorista d'aquesta xarxa sobretot en el teatre de guerra siriano-iraquiana en suport a l'Estat islàmic» (EI), segons un comunicat dels carrabiners italians.

Els investigadors i carrabiners italians van explicar que s'havien emès 17 ordres d'arrest que han conduït a set detencions a Itàlia, quatre a Gran Bretanya, tres a Noruega i una a Finlàndia, mentre que es busca una altra persona a Suïssa i una altra està desapareguda a territori kurd.

Eurojust va explicar en un comunicat que les detencions van ser en total 15 i que durant el dispositiu policial es van produir escorcolls a 26 locals o establiments situats a Itàlia, Alemanya, Finlàndia, Noruega i Suïssa, i van confiscar diversos objectes, inclosos dispositius electrònics i documents.

Segons Eurojust, les investigacions i la cooperació policial i judicial contra aquest grup islamista s'ha desenvolupat durant anys a Itàlia i a altres països europeus, en particular Suïssa i Alemanya, i «va revelar de manera progressiva l'estructura i operacions d'aquesta organització terrorista».

Entre les persones que van rebre l'ordre de detenció es troba Faraj Ahmad Najmuddin, conegut com el mul·là Krekar, i líder de l'organització terrorista Rawti Shax o Didi Nwe, que representa l'evolució d'Ansar Al Islam, que, segons les Nacions Unides, és una organització terrorista afiliada a Al-Qaeda. El seu principal objectiu és deposar l'actual Govern iraquià kurd i substituir-lo per un califat regit per la «xaria».

Segons la investigació italiana, a diferència d'Ansar Al Islam, Rawti Shax està creixent i té la seva base a Europa, amb cèl·lules que es comuniquen i operen a través d'internet.

Tasca de captació

Aquest mul·là ha seguit controlant, tant a fora com a dins de la presó, l'organització i «pot ser considerat el veritable i propi ideòleg de l'islamisme radical a qualsevol cost i capaç de, a través d'internet, de cridar l'atenció de kurds proselitistes per tot Europa». Els investigadors la descriuen com una «veritable universitat virtual» amb una pròpia pàgina web per a l'acció de proselitisme.

Pel que fa a la cèl·lula italiana d'aquesta organització, quatre de les detencions es van portar a terme a Merano, dos a Bolzano i una a Renon, totes elles al nord del país.

S'assenyala el paper particularment actiu de Naouroz Abdul Rahman, que a través d'internet o de lliçons que impartia al seu propi pis de Merano intentava reclutar milicians i pagar-los el viatge, i alguns d'ells van aconseguir arribar al front siriano-iraquià.

Les indagacions portades a terme per la Fiscalia de Roma parlen d'almenys cinc milicians enviats a Síria gràcies al suport d'aquesta organització, dels quals dos ja han perdut la vida.