Escàndol, complot i espies al Vaticà

Publiquen dos llibres demolidors sobre la Santa Seu

15.11.2015 | 07:10

Malbaratament, mala gestió de fons de caritat, micròfons amagats, luxosos apartaments per a cardenals: així descriuen l'escàndol que va esclatar al Vaticà dos llibres que mostren la forta oposició que els sectors opacs de l'Església presenten contra les reformes de Francesc, que va admetre en una conversa privada que hi ha "descontrol" als comptes

Els dos llibres basats en documents vaticans secrets que es van publicar fa uns dies revelen irregularitats en les finances de la Santa Seu i la persistència de privilegis, alhora que confirmen la intenció reformadora del Papa. Es tracta de Via Crucis (editat per Chiarelettere), escrit per qui va revelar l'escàndol "Vatileaks" el 2012, el periodista Gianluigi Nuzzi, i Avarizia (que publica La Feltrinelli), d'Emiliano Fittipaldi. Les dues publicacions han estat embolicades en la polèmica, ja que recullen documents reservats, i el portaveu vaticà, Federico Lombardi, va assegurar que deriven d'"una activitat il·lícita que es persegueix penalment", a més d'afegir que les reformes inciades ja han fet que se superin les tensions descrites.
La seva publicació es va produir poc després de les detencions per part de la Gendarmeria vaticana de dues persones acusades de sostreure i divulgar material secret, un d'ells el sacerdot espanyol Lucio Ángel Vallejo Balda, que segueix detingut, i la italiana Francesca Chaouqui. El llibre de Nuzzi relata el "Via Crucis" que viu el procés reformista impulsat pel pontífex argentí i presenta documents inèdits i enregistraments transcrits que retraten una "autèntica guerra" en els inicis del seu ministeri. Aquestes tensions s'emmarquen en un Vaticà amb greus problemes econòmics, com un "forat negre" en el seu sistema de pensions, que al febrer de 2014 presentava un dèficit d'entre 700 i 800 milions d'euros.

"Descontrol"
El llibre comença amb una intercepció d'unes paraules del Papa pronunciades en privat en què Francesc descriu un escenari "descontrolat" en els comptes vaticans i alerta de la necessitat d'"aclarir millor les finances i fer-les més transparents". Davant aquesta situació, el Papa va prendre una decisió "sense precedents", la creació de la comissió investigadora dels organismes econòmics i administratius de la Santa Seu (Cosea), coordinada pel sacerdot espanyol empresonat, escriu Nuzzi.
El llibre analitza el destí dels diners que els fidels de tot el món ofereixen en forma de donació a l'anomenat "Òbol de Sant Pere", instrument dedicat en principi a les obres de caritat. L'investigador manté que "es diu que els diners procedeixen dels fidels, però no es revela com es gasten", i presenta un document que apunta que, el 2012, 14,1 milions d'euros van anar a parar a obres caritatives i 28,9 milions per a despeses de la Cúria.
En aquest sentit, Nuzzi indica que les donacions "no acaben en mans dels més pobres, sinó que serveixen per omplir els forats financers generats per alguns cardenals". Destaca l'elevat tren de vida de molts purpurats, amb descomptes en tabac i gasolina, a més de la circumstància que viuen en luxosos i espaiosos apartaments que només paguen -a un preu assequible- una vegada que deixen de prestar els seus serveis a l'Església.
D'altra banda, el llibre de Fittipaldi descriu el patrimoni immobiliari vaticà tant a Roma com a la resta d'Itàlia, a Suïssa, Regne Unit i França, en direccions prestigioses com la parisenca Avinguda dels Camps Elisis o la londinenca New Bond Street. Recorda que el Vaticà reconeix que té 5.050 propietats només a la capital italiana per un valor d'uns 4.000 milions d'euros, però en el llibre s'assenyala que a la Santa Seu se sap que poden ser moltes més, i es donen detalls de polítics italians que paguen lloguers molt per sota del preu del mercat.

La "fàbrica de sants"
Fittipaldi parla també dels més de trenta milions d'euros que el Vaticà té en lingots d'or o d'altres 33 milions, també en or, que l'Institut d'Obres de Religió (IOR, el "banc vaticà") té a la Reserva Federal nord-americana, però destaca que l'"Òbol de Sant Pere" arriba poc als necessitats. Descriu amb detall les aportacions fetes a la "fàbrica de sants", la Congregació de les Causes dels Sants, per part dels que pretenen que el Papa beatifiqui o canonitzi persones per la seva vida exemplar per a altres fidels.
Fa referència al cas dels més de 482.000 euros del compte en el IOR per la canonització de l'espanyola Francisca Ana de los Dolores i ofereix dades sobre les aportacions de diòcesis de diferents països per tramitar davant la Santa Seu les causes de beats i sants. També es suggereix que la rapidesa dels processos de canonització té relació amb la quantitat de diners aportada i es constata que les diòcesis més riques són les que més paguen perquè es reconegui els seus beats i sants.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema