El president rus, Vladímir Putin, i el seu col·lega nord-americà, Barack Obama, van constatar ahir durant la seva reunió a Antalya, Turquia, que encara que comparteixen l'objectiu de lluitar contra els gihadistes a Síria, mantenen diferències sobre la tàctica adequada per aconseguir aquest fi.

"Els objectius estratègics relatius a la lluita contra l'Estat Islàmic (EI) estan molt propers, però les parts mantenen divergències quant a la tàctica", va informar l'assessor de Putin per a Orient Pròxim, Yuri Ushakov, citat per mitjans russos, sobre la reunió que van mantenir els dos mandataris durant la cimera de líders del G-20, que se celebra a la ciutat turca d'Antalya.

Putin i Obama, que van aprofitar la cimera per parlar tot sols malgrat que la trobada no estava a la seva agenda, van intercanviar opinions sobre "la situació bastant crítica" que viu el món en relació al terrorisme, sobretot després dels atemptats del passat divendres a París que van causar 129 morts i dels quals es va responsabilitzar el grup gihadista Estat Islàmic (EI).

Mentrestant, fonts de la Casa Blanca van qualificar de "constructiva" la reunió i van destacar que tots dos líders van coincidir en la necessitat d'una transició política a Síria, encapçalada i protagonitzada pels mateixos sirians.

A més, Obama va esmentar la importància que Rússia concentri els seus esforços militars a Síria en l'EI, van agregar les fonts.

Tots dos líders van reconèixer que una solució al conflicte sirià és més important ara en vista dels atemptats de París.

Obama i Putin van prendre nota del progrés diplomàtic aconseguit a Viena en les passades setmanes, incloent-hi les àrees d'acord formulades ahir pel grup internacional de suport a Síria.

Una transició política a Síria, que Rússia estima que duraria uns 18 mesos, ha de venir precedida per negociacions intervingudes per l'ONU entre l'oposició i el règim del president sirià, Bashar al-Assad, així com d'un alto el foc.

Els principals aliats i detractors internacionals del règim sirià tracten des de fa diverses setmanes d'apropar les seves posicions per engegar un procés de pau en aquest país.

Per primera vegada es van reu?nir en les passades setmanes els ministres d'Exteriors dels tots països involucrats d'alguna manera en aquest conflicte, incloent-hi Aràbia Saudita, aliat de l'oposició siriana, i Iran, principal aliat de Damasc.

Al centre dels debats segueix estant el futur d'Al-Assad, ja que mentre el bloc occidental (en el qual s'inclou a Aràbia Saudita), ?exi?geix que abandoni el poder, Rússia i Iran sostenen que ha de mantenir-s'hi, encara que no de forma indefinida.