Espanyols, menors de 30 anys, nascuts a Ceuta i Melilla, organitzats en cèl·lules i amb una presència creixent de dones i conversos. Aquest és el retrat dels gihadistes detinguts a Espanya des de 2013, un fenomen autòcton l'«eclosió del qual» impulsen les xarxes de l'Estat Islàmic.

Els investigadors del Reial Institut Elcano, Fernando Reinares i Carola García-Calvo, van presentar ahir l'estudi Terroristas, redes y organizaciones: facetas de la actual movilización yihaidista en España», a partir de l'anàlisi dels perfils dels arrestats al nostre país per la seva implicació amb el terrorisme gihadista des de 2013.

Aquesta data, assenyalen els experts, marca l'«eclosió» a Espanya d'un terrorisme gihadista autòcton, a partir de la primera operació policial vinculada amb l'actual mobilització de Síria i l'Iraq i que «ha transformat la cara del gihadisme al nostre país».

Tal és així, que gairebé la meitat dels arrestats són de nacionalitat espanyola, la qual cosa marca una canvi de tendència respecte als últims vint anys, amb tan sol un 5 % d'espanyols entre els condemnats per terrorisme gihadista a Espanya.

«Ara existeix un gihadisme autòcton i endogen que no ho coneixíem i que ha emergit a Espanya», afirma Regnessis que detalla que el 75,8 % dels espanyols procedeixen de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, convertides ja en els grans focus del gihadisme nacional.

«Les xarxes han trobat aquí una població jove, vulnerable, que no s'identifica amb el país on ha nascut ni amb el dels seus pares. Els ofereixen una identitat», explica Regnessis, que suma també la influència de les ciutats frontereres de Tànger, Tetuán i Alhucemas, grans nuclis gihadistes del Marroc. De fet, el 34,7 % dels detinguts a Espanya són marroquins.

Però si Ceuta i Melilla són els nous focus del giihaidisme autòcton, la província de Barcelona continua com el principal escenari d'activitat gihadista a Espanya. «A cap altra província es detenen a tants 'combatents' com aquí», afegeix.

I a encara que els homes menors de 30 anys són majoria, l'estudi recull la major presència de conversos i, sobretot, de dones captades per la causa gihadista. La seva estratègia és clara: reclama dones solteres per contreure matrimoni amb mujahidins que lluiten a Síria i l'Iraq amb la finalitat de portar al món a la nova generació de gihadistes.

Posats a derrocar el mite del mal anomenat «llop solitari», els experts destaquen que únicament el 10 % dels detinguts actuava sol, ja que la tònica general és implicar-se en cèl·lules i xarxes de radicalització i reclutament, encara que ja apareixen algunes amb funcions operatives en el terreny.

Això sí, la meitat són velles xarxes reconstituïdes i la resta està immersa en noves xarxes terroristes, amb referència a l'EI.