El president rus, Vladímir Putin, va assegurar ahir que entre els 40 països que financen al grup terrorista Estat Islàmic (EI) es troben diversos membres del G20.

«El finançament, com hem sabut, prové de 40 països, entre ells diversos països del G20», va dir Putin en roda de premsa al final del la cimera del grup celebrada a la ciutat turca d'Antalya.

Putin va destacar que durant el ple de la cimera va posar exemples «sobre el finançament de diverses unitats de l'EI per part de persones físiques».

Sobre aquest tema, va subratllar que durant la cimera es va abordar la necessitat de complir amb la resolució per prevenir el finançament del terrorisme adoptada pel Consell de Seguretat de l'ONU a iniciativa russa.

També va revelar que la part russa va presentar a Antalya imatges captades des del cosmos i per avions en les quals «es mostra clarament la magnitud que aconsegueix el tràfic il·legal de petroli» per part de l'EI. «Les columnes amb els camions cisterna s'estenien per desenes de quilòmetres», va assenyalar.

Putin va ressaltar que, després de negar-se a cooperar amb Rússia en la lluita contra el gihadisme a Síria, tots els països, inclòs Estats Units, s'estan conscienciant que el terrorisme només se'l pot combatre entre tots.

«Els tràgics esdeveniments» ocorreguts a París «únicament han confirmat que tenim raó» de proposar una coalició antiterrorista internacional, va afirmar.

Per això, va instar a deixar de discutir sobre l'efectivitat de l'operació aèria russa contra les posicions de l'EI a Síria i conjuminar esforços contra el terrorisme, en concret per prevenir els atemptats a tot el món.

«Lamentablement, ningú està a recer d'atemptats terroristes. Per exemple, França estava entre els països que mantenien una postura molt ferma contra el president sirià, Bashar al-Assad, va dir. «Va salvar això a París dels atacs terroristes? No», va recordar.

Sobre aquest tema, el líder rus va destacar: «Part de l'oposició armada siriana considera possible iniciar accions armades contra l'EI en cas que els donem suport des de l'aire i nosaltres estem disposats a donar-los suport».

El cap del Kremlin va subratllar que segueixen sobre la taula totes les versions sobre el motiu de la catàstrofe de l'Airbus rus sinistrat amb 224 passatgers a bord, el passat 30 d'octubre en la península egípcia del Sinaí.

«Si va haver-hi una explosió, entre les restes de l'aparell, entre les pertinences dels passatgers, van haver de quedar rastres de substàncies explosives. Això segur. Conclusions definitives es podran fer només després que concloguin les recerques», va dir.

Espanya no es pronuncia

El president espanyol, Mariano Rajoy, va evitar posicionar-se aquest dilluns sobre la possibilitat de sumar-se a la intervenció militar que la coalició internacional està portant a terme a Síria. «Estem a Turquia i a l'Iraq contra Daesh amb el suport del parlament espanyol» va subratllar precisament des de la ciutat turca d'Antalya.

Rajoy va voler destacar la feina dels cossos i forces de seguretat de l'estat contra el terrorisme gihadista assegurant que aquestes han demostrat tenir «una eficàcia acreditada», però va evitar dir si les detencions practicades els últims mesos a Espanya han evitat algun tipus d'acció terrorista.

Així mateix, va dir que diàriament es reuneix un comitè de direcció per fer un seguiment dels atacs terroristes a París i que també el govern espanyol està en contacte permanent amb les autoritats franceses per atendre les seves demandes.