La Unió Europea activa la clàusula de defensa col·lectiva per donar suport a França

França confia que cada país de la UE concreti "ràpidament" les seves contribucions en contactes bilaterals

17.11.2015 | 13:02
La Unió Europea activa la clàusula de defensa col·lectiva per donar suport a França

Els ministres de Defensa de la Unió Europea han acceptat per unanimitat activar l'article sobre defensa col·lectiva europea per prestar assistència i suport a França en resposta als atemptats de divendres passat a París que han deixat un mínim de 129 morts i que han estat reivindicats per Estat Islàmic.

"La invocació de l'article, que és la primera vegada de la història des del Tractat (de Lisboa), ha rebut el suport unànime. El que és un acte polític d'enorme envergadura", ha dit en una roda de premsa el ministre de Defensa francès, Jean-Yves Le Drian.

L'article 42,7 estableix que "si un Estat membre és objecte d'una agressió armada al seu territori, els altres estats membre tindran l'obligació de prestar-li ajuda i assistència amb tots els mitjans al seu abast, d'acord amb l'article 51 de la Carta de les Nacions Unides", però "sense perjudici específic de la política de seguretat i defensa de determinats Estats membre".

Tot i això, el Tractat de la Unió deixa clar que "els compromisos i la cooperació en aquest àmbit seguiran ajustant-se als compromisos adquirits en el marc de l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord", que deixa clar que "seguirà sent, per als estats membre que en formen part, el fonament de la seva defensa col·lectiva i l'organisme de la seva execució".

"Cada país contribuirà d'una manera o una altra en l'aplicació de l'article 42,7 i això és un acte molt fort", ha recalcat el ministre francès, que ha explicat que les contribucions podran adoptar "formes diferents", ja sigui "al teatre d'operacions a Pròxim Orient o en un altre".

El ministre ha explicat que després del suport unànime dels vint-i-vuit, "en les pròximes hores" el Govern francès mantindrà contactes "bilaterals" amb cada país per "traduir en actes aquest suport del conjunt de membres del Consell de ministres de Defensa" i ha confiat que les contribucions es concretin "ràpidament". "Si no, no té sentit", ha avisat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema