L

a banda terrorista ETA compta amb un centenar de membres fugits, entre 15 i 20 activistes enquadrats en diferents estructures i amb una capacitat de material que la Guàrdia Civil xifra en 500 quilos de components per a explosius i 250 armes curtes de les que va robar a França.

Són dades del general en cap del Servei d'Informació de l'Institut Armat, Pablo Salas, en un seminari organitzat pel seu departament sobre l'amenaça terrorista, en col·laboració amb la Universitat Nacional a Distància (UNED) i l'Institut Universitari de Recerca sobre Seguretat Interior.

El general va assenyalar que ETA també compta amb material per a la falsificació de documents i amb la infraestructura necessària per ocultar-se a França i altres països.

Basada en tres pilars bàsics -l'eficàcia policial i judicial, el consens entre els partits i la col·laboració internacional, sobretot amb França, la lluita contra ETA ha aconseguit afeblir-la, encara que la Guàrdia Civil seguirà lluitant contra l'organització fins a la seva dissolució, va subratllar Salas.

En aquest sentit, el màxim responsable del Servei d'informació de l'Institut Armat va precisar que una de les línies que els agents mantenen actives és la vigilància de la dissidència dins de l'organització, especialment d'aquells que volen tornar a l'activitat armada.

A més, la Guàrdia Civil no s'aturarà en la seva obstinació per resoldre els atemptats (els experts els xifren en més de 300) encara sense resoldre la seva autoria, encara que Salas ha reconegut que el pas del temps dificulta la recerca.

Des que ETA va començar a actuar han estat 9.000 les persones detingudes per la seva relació amb la banda, amb un alt índex de condemnes. Segons Salas, entre 2012 i 2014 el 95 per cent dels detinguts per la Guàrdia Civil ha acabat a la presó.

Salas va ressaltar les últimes operacions d'aquest cos contra ETA, que han permès la desarticulació del seu aparell logístic, del conegut com a «front de presons», de l'entramat d'advocats de suport o de la seva cúpula directiva, amb la detenció recent de David Pla i Iratxe Sorzabal.