Rússia va efectuar ahir un atac massiu amb bombarders estratègics i míssils de creuer contra les posicions de l'Estat Islàmic (EI) a Síria i va acordar amb França coordinar les seves accions militars contra el terrorisme gihadista.

«Hem assestat un atac aeri massiu contra objectius de l'EI al territori de Síria. El nombre de missions aèries s'ha duplicat», va dir a la premsa el ministre rus de Defensa, Serguéi Shoigu.

En les operacions contra l'EI van participar per primera vegada bombarders estratègics TU-160, TU-95 i TU-22, la qual cosa va permetre, segons el ministre, realitzar «atacs precisos i potents en tot el territori de Síria».

Igual que va fer dilluns l'aviació francesa després dels atemptats terroristes del divendres a París, l'aviació russa va centrar les seves accions a la província de Raqqa, feu sirià d l'EI.

El cap de l'Estat Major de les Forces Armades de Rússia, Valeri Guerásimov, va precisar que l'aviació russa va utilitzar de nou míssils de creuer de llarg abast (34), que van destruir 14 infraestructures terroristes.

Mentre que el destructor cuirassat «Moskvá», vaixell almirall de l'Armada russa i que es troba en aigües del Mediterrani, ha rebut la missió de protegir a l'aviació russa de possibles atacs enemics.

El president rus, Vladímir Putin, va ordenar avui intensificar els bombardejos contra l'EI a Síria després de conèixer-se que el sinistre de l'avió amb turistes russos a finas d'octubre a Egipte, que va causar 224 morts, es va deure a un atemptat terrorista.

Seguidament, Putin va mantenir una conversa telefònica amb el seu col·lega francès, Francois Hollande, amb el qual va acordar coordinar les accions militars de tots dos països contra l'EI.

Segons va informar el Kremlin, Putin i Hollande tractaran en persona la cooperació contra el terrorisme gihadista el proper 26 de novembre a Moscou, després que el líder francès es reuneixi amb el president d'EUA, Barack Obama.

«Cal entaular contacte directe amb els francesos i treballar amb ells com a aliats. Hem d'elaborar un pla d'accions conjuntes tant en el mar com a l'aire», va afirmar Putin.

Putin va subratllar que «en breu» al Mediterrani Oriental arribarà una flotilla de bucs militars francesos encapçalats pel portaavions Charles de Gaulle.

Reclutament francès

La promesa del president de França, François Hollande, de declarar una guerra implacable contra el terrorisme mitjançant una única coalició contra l'EI va començar a agafar forma amb l'atac rus i els intercanvis diplomàtics entre París Washington, Brussel·les i Moscou.

S'espera que les accions a realitzar es concretin el proper dia 24, quan Hollande es reunirà a Washington amb el seu homòleg nord-americà, Barack Obama, solament dos dies abans que el cap de l'Estat francès s'hagi vist a Moscou amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin.

A Brussel·les, la cap de la diplomàcia de la UE, Federica Mogherini, va assenyalar que els Vint-i-vuit assistiran en aquest combat a França, que havia demanat activar la clàusula comunitària per a la defensa col·lectiva invocada en el Consell de Ministres de Defensa de la UE pel ministre francès, Jean-Yves Li Drian.

Es tracta de la primera vegada que Europa aplica l'article 42.7 dels tractats comunitaris, que estableix que els països de la Unió Europea (UE) «li deuran ajuda i assistència amb tots els mitjans al seu abast» a un Estat membre atacat al seu territori.

El primer ministre britànic, David Cameron, va considerar que hi ha raons «convincents» per ampliar els bombardejos del Regne Unit contra blancs de l'Estat Islàmic a Síria després dels atemptats perpetrats el divendres a París.

El Parlament va autoritzar a finals de l'any passat els atacs aeris contra l'EI a l'Iraq, però no a Síria, per la qual cosa el Govern necessitaria una altra votació a la Cambra dels comuns.

El ministre espanyol de Defensa, Pedro Morenés, va assegurar que Espanya està compromesa amb la lluita internacional contra el terrorisme i que, de moment, ningú li ha demanat més compromís.