La infraestructura bèl·lica destinada a aniquilar l'Estat Islàmic.Un instant del bombardeig rus contra posicions de l'Estat IslàmicEl portaavions nuclear gal Charles de Gaulle salpa del port militar de Toulon per dirigir-se cap a Síria. Un bombarders rus TU-160 llançant un míssil de creuer contra posicions de l'EI durant l'atac massiu que va dur a terme ahir per destruir els vehicles de tranport de petroli utilitzats pel grup terrorista.El creuer de míssils Moskvá, buc insígnia de l'Armada russa, en aigües del Pròxim Orient.

Tres dies de bombardejos de França contra Al Raqa, el bastió del grup terrorista Estat Islàmic (EI) a Síria, han causat la mort d'almenys 33 gihadistes, encara que l'Observatori Sirià de Drets Humans va revelar que la xifra de radicals morts podria ser superior perquè hi ha cadàvers que han quedat completament esbocinats, per la qual cosa no han pogut ser inclosos en el recompte.

Els atacs aeris gals han tingut com a blanc durant aquests dies les àrees d'Al Hud i Marab, així com casernes i concentracions de combatents de l'EI en altres parts d'Al Raqa. L'Observatori va destacar que la majoria dels morts van perdre la vida en bombardejos contra llocs de control de l'organització gihadista.

Durant aquesta setmana, França no ha estat l'únic país que ha tingut com a objectiu l'EI al territori sirià, perquè Rússia va anunciar dimarts que havia duplicat els seus bombardejos contra les posicions dels extremistes. Des d'Al Raqa, un activista de l'opositora Xarxa Sham, que es va identificar com Abu Bakr, va dir a Efe per internet que l'EI no ha pres mesures especials per protegir-se d'aquests atacs aeris, perquè ja les va adoptar quan al setembre de 2014 van començar els bombardejos de la coalició internacional, liderada pels Estats Units.

Des de llavors, «el Daesh (acrònim en àrab d'Estat Islàmic) ha excavat trinxeres i ha reduït el nombre dels seus seguidors apostats en llocs de control. A més, trasllada les seves casernes contínuament», va detallar l'activista. No obstant això, segons l'Observatori, desenes de famílies de dirigents de l'EI i milicians, la majoria estrangers, s'han desplaçat d'Al Raqa a la localitat de Mossul, bastió principal dels radicals a l'Iraq, en considerar-la més segura.

L'aviació russa va centrar ahir els seus bombardejos en les columnes amb camions cisterna que subministren petroli a l'EI entre Síria i l'Iraq, en un intent de trencar les línies de subministrament dels grups gihadistes.

El cap de l'Estat Major de l'Exèrcit rus, Andréi Kartapólov va estimar en gairebé mig miler el nombre de camions destruïts per l'aviació russa en els últims dies, segons informen mitjans locals. «Això ha disminuït notablement tant la capacitat dels guerrillers per a l'exportació il·legal d'hidrocarburs com els seus ingressos pel contraban de petroli», va dir.

Kartapólov va descriure com a «oleoducte sobre rodes» les columnes que circulen per les zones controlades pels grups gihadistes a l'Orient Mitjà. A més, els bombarders TU-34 van rebre ahir la missió d'atacar també les infraestructures d'extracció, refinat i transport de petroli, principal font de finançament per a les seves activitats terroristes. Els bombarders TU-160 van tornar a bombardejar ahir les posicions del gihadistes amb míssils de creuer, en el marc de la intensificació dels atacs contra el grup ordenat pel Kremlin.

El president de Rússia, Vladímir Putin, va denunciar en la recent cimera del G-20 a Antalya, Turquia, la passivitat de la comunitat internacional davant el tràfic il·legal de petroli per part de l'EI i va acusar obertament diversos països del grup de finançar els gihadistes, en clara al·lusió a Turquia i l'Aràbia Saudita.

La maquinària de guerra

El portaavions Charles de Gaulle, vaixell almirall de l'Armada de França, va salpar ahir cap al Mediterrani oriental, on triplicarà la capacitat operativa actual del país contra l'EI. El president de la República francesa, François Hollande, va inscriure l'enviament dins la «guerra contra el terrorisme».

El ministre gal de Defensa, Jean-Yves Li Drian va precisar davant l'Assemblea Nacional que el Charles de Gaulle arribarà a la zona a finals d'aquesta setmana, la qual cosa elevarà fins a 36 el nombre de caces francesos disponibles a Síria -ara n'hi ha 12-. I va afegir que França compta ara amb més cooperació dels Estats Units, «que ara ens obre més àmpliament les seves capacitats d'informació i això ens permet acompanyar millor les accions dels nostres bombarders».

A la Gran Bretanya, el ministre de Defensa, Michael Fallon, va anunciar que enviarà a Síria un destructor de la Marina Reial per donar suport al Charles de Gaulle. El buc HMS Defender, que va salpar a l'octubre d'Anglaterra per a una missió de nou mesos a l'Orient Mitjà, proveirà cobertura aèria al portaavions. Compta amb una tripulació de 230 persones i és un dels sis navilis de guerra de classe D de la Marina Reial Britànica. De moment, el Regne Unit no bombardeja Síria després que el 2013 la Cambra els comuns rebutgés iniciar accions contra Bashar Al-Assad però sí que manté al país àrab una missió d'«intel·ligència, vigilància i reconeixement».

A Bèlgica, el Consell de Ministre del Govern federal va decidir enviar la fragata Leopold I a escortar el Charles de Gaulle per protegir-lo davant amenaces aèries i submarins. La fragata belga va partir ahir del port de Toulon.

La Xina dóna suport a Rússia

El Govern xinès va manifestar ahir el seu recolzament a Rússia en les accions antiterroristes que dugui a terme per salvaguardar la seva seguretat i estabilitat, després que el Kremlin decidís llançar un atac massiu contra l'EI.

El portaveu xinès del Ministeri d'Afers Exteriors, Hong Lei, assegura que el seu país està preparat per «treballar juntament amb Rússia i la comunitat internacional» per impulsar la cooperació i fer front als desafiaments del terrorisme per mantenir la tranquilitat i pau en el món.

No obstant, Xina defensa la seva política de no intervenció a Síria i no es pronuncia sobre si es planteja participar en aquestes accions militars contra l'EI.

D'altra banda, les unitats militars turques destacades a la frontera amb Síria van abatre un suposat membre de l'Estat Islàmic i van detenir-ne a 21 més, segons un comunicat que van emetre.

Israel també va detenir a sis indivdus d'una població àrab del centre del país sospitosos de planejar enrolar-se a l'EI a Síria. «Després d'una investigació conjunta de la Policía i el servei general de la seguretat israelí es va detenir a ciutadans d'Israel residents a Yalyulie i simpatitzants de l'EI, que plaificaven viatjar a Síria per sumar-se a la seva lluita», s'indica en un comunicat difós ahir per un portaveu policial.